Life Fehér Patrik 2024. 02. 27.

300 éves eleme is van a világ legdrágább konyakjának

Magasra tette a lécet egy francia konyakmárka: már italkollekciójuk első darabja is rekordsokba kerül. A ritka gyűjteményt művészi demizsonokban kínálják.

1715 óta készít konyakot a francia Martell, a tölgyfahordóban érlelt borpárlatok igazi szakértőinek tekinthetjük őket. Durva belegondolni abba, hogy a cégnek még megvannak az első hordói is, ugyanis

ezek is részét képezik egyik legújabb italuknak, mely egyben a legdrágább is a világon.

A cég ugyanis elhatározta, hogy Les Remarquables de Martell néven italkollekcióval rukkolnak elő, mely évente bővül egy különlegességgel. Ezek a ritkaságok minden esetben egy képzőművész által díszített demizsonba kerülnek, így az ital nemcsak gasztronómiai értékében, de látványában is prémiumszintű lesz.

Az első kiadáshoz két kivételes, 70 éven át érlelt eaux-de-vie-t (színtelen, átlátszó gyümölcspárlatot) választottak. Autentikus helyen készültek az alapok, ugyanis a márka névadója, Jean Martell két fia építette még a 18. században a Port du Lys pincét.

Így született meg tehát a konyak, melyet aztán a díszes demizsonba töltöttek. Ez is rengeteg időn, 800 órán keresztül készült, és ebben még nincs is benne az anyagok beszerzése. A valódi aranyat tartalmazó fonal Franciaország utolsó ilyet készítő manufaktúrájából, Lyonból származik. Az ezekből szőtt “fészkek” tartják a három szintetikus zafírkristályt, a gyémántot és a 300 éves hordók faanyagából készült golyókat, melyeket úgy faragtak meg, mintha drágakövek lennének.

Az ital ebben a formában tényleg ritkaság lesz, ugyanis csak egy palack készül belőle. Egymillió euró (388 millió forint) az ára, de a vevő a személyes egyeztetés és italkóstoló során kérheti, hogy legyen kicsit személyre szabottabb a demizsonja. Ha ez nem elég, vehet hozzá még spéci vitrint is hat kristálypohárral, kesztyűvel és pipettával, mellyel könnyebb kinyerni a konyakot az üvegből.

Forrás: Martell