Life FIRSTCLASS 2024. 02. 28.

A magyar cégeknél is bevetik a mesterséges intelligenciát

Bár a világban egyre többen használják a mesterséges intelligenciát, itthon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit. Igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására.

A magyarországi vállalatok felsővezetőinek mesterséges intelligenciával kapcsolatos hozzáállását is vizsgálták a Randstad HR Trends 2024 című kutatásában. A cégek közel felének (46%) nincs letisztult álláspontja a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban, de ugyanennyien (47%) vannak azok is, akik nyitottak a használatára.

A válaszadók 19 százaléka kimondottan támogatja az MI használatát és széles körben tervezi annak kiterjesztését, illetve a kutatásban résztvevők további 28 százaléka is nyitott az MI használatára bizonyos területeken. A vállalatok csupán 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tervezi mesterséges intelligencia használatát a jövőben. A válaszadók leginkább az adminisztráció területén (58%) látják az MI használhatóságát, de sokan a marketing és reklám (38%), az ügyfélszolgálat (38%), valamint a pénzügy és könyvelés területén (35%) is fogják alkalmazni.

Ezért veheti el a munkát az MI itthon is

A mesterséges intelligencia alkalmazásának legnagyobb haszna a válaszadók szerint annak pontosságában és gyorsaságában rejlik. 78 százalékuk szerint az MI-nak köszönhetően gyorsabb lehet az adat- és információfeldolgozás, valamint pontosabb előrejelzéseket és elemzéseket lehet készíteni. Ezek mellett az ismétlődő feladatok automatizálásában is sokan látják az MI előnyét, ezt a válaszadók háromnegyede jelölte meg. Sőt, kicsit több mint felük szerint nagyobb produktivitást is eredményez.

Ezért veheti el a munkát az MI itthon is

A megkérdezettek 52 százaléka szerint az MI nem lesz hatással az állások számára, 45 százalék szerint viszont a betöltendő állások számának csökkenésére kell számítani. Csak 3 százalék gondolja úgy, hogy növelni fogja a szükséges munkakörök számát.

Forrás: Randstad
Kép(ek) forrása: Getty Images