Life Kovács Miklós 2024. 02. 29.

Rockzenét játszott a gitáros, miközben az agyát műtötték

Agyműtét közben, ébren játszott Deftones-számokat a gitáros, ezzel jelezve az orvosoknak, hogy jó helyen vágnak. Nem rendkívüli az ilyen éber műtét.

Éber agyműtéten esett át Christian Nolen, aki gitárosként a hangszerén játszott miközben az orvosok nyitott koponyájában dolgoztak. A műtétet az Egyesült Államokban, Miamiban hajtották végre. A beavatkozásra egy növekedő agytumor miatt volt szükség, ami a finommozgást irányító agyi központ környékén okozott problémát. Ha nem távolítják el, akkor biztosan negatívan befolyásolta volna az ujjak használatát, az apró, precíz mozdulatokat.

Mivel érzékeny területről van szó, az ilyen jellegű műtéteket éber állapotban végzik, Nolennek a kritikus pillanatokban használnia kellett ujjait, amelyek működése egyfajta iránymutatás volt a sebész számára a tumor kimetszése során. 

Egy ilyen műtét bonyolult, összetett folyamat, természetesen a koponya felnyitása, a csontlemezek eltávolítása altatásban történik, és csak a tumor eltávolításának idejére ébresztik fel a beteget. “Az volt a tervünk a műtét előtt, hogy ébren lesz és gitározik, miközben kivesszük a daganatot” – magyarázta Dr. Ricardo Komotar agysebész. “Figyeltük, hogy biztosak lehessünk benne, nem sérül az a rész, amely a kézmozgást irányítja, nem romlik a kézmozgás a gitározással.”

A férfi 13 éves kora óta penget, de garantáltan ez a legemlékezetesebb előadása. Miközben épp az agyából vágták ki a felesleges részeket, úgy döntött, hogy előad néhány Deftones-dalt, és a gitárjátéka végül kulcsfontosságú volt a felépülés felé vezető úton.

Magyarországon is vannak ilyen műtétek

A világ különböző pontjain végzett éber agyműtétek közben volt már olyan páciens, aki hegedűn játszott,  vagy épp rajzfilmeket nézett, sőt Olaszországban egy 60 éves olasz nő olajbogyókat töltött a műtőasztalon, miközben az orvosok tumort távolítottak el a bal oldali halántéklebenyéből.

Magyarországon is rendszeresek az ébren történő agyi műtétek. A Parkinson-kórban szenvedő 43 éves Karácsony Istvánt 2018-ban műtötték meg, a beavatkozást végig élőben közvetítette Facebookon a Szeretlek Magyarország oldala.

A férfi végig ébren volt az agyműtét során. Az orvosok két elektródát ültettek a testébe, hogy ezzel szüntessék meg a Parkinson-kór okozta remegéses rohamait.

Forrás: my modern met
Kép(ek) forrása: Getty Images