Life Fehér Patrik 2024. 03. 03.

Új rekorddal ír történelmet az aktív kosaraslegenda

LeBron James egy évvel azt követően, hogy az NBA legtöbb pontot dobó játékosa lett, újabb mérföldkövet ért el. Kétségetelen, hogy a legnagyobbak közé tartrozik.

Ahogy minden sportban, úgy a kosárlabdában is örökké megy a vita, ki is a GOAT, vagyis minden idők legjobbja (greatest of all time). A cím egyik állandó jelöltje LeBron James, aki immár 21 éve profi, és tavaly az egyik legfontosabb mutatóban fel is ért az NBA, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság csúcsára. 2023 februárjában ő lett a legtöbb pontot dobó kosaras, amikor megelőzte az örökranglista élén a 38 387 pontos Kareem Abdul-Jabbart.

James itt nem állt meg. A mögöttünk álló 13 hónapban is termelte a pontokat a Los Angeles Lakers nagy örömére, így a minapi Denver Nuggets elleni összecsapáson

eljutott a 40 ezer pontig

– természetesen elsőként az NBA történelmében.

James az alapszakasz szombati játéknapján 26 pontot dobott a Denver Nuggets csapatának, azonban a 40 ezres mérföldkő lehetett az egyetlen öröme a napon, ugyanis 124-114-re kikaptak otthon a Luka Doncic nevével fémjelzett alakulattól.

LeBron pontos mérlege ezzel 40 017 pont 1474 meccsen, azaz átlaga mérkőzésenként 27,1. Ebben a mutatóban egyébként Michael Jordan a legjobb, 30,1 pontos átlaggal, LeBron James a hatodik a sorban.

Az 1984-es születésű, most 39 éves játékos 2003-ban mutatkozott be az NBA-ben, hét szezont töltött a Cleveland Cavaliers színeiben, megfordult a Miami Heatnél, aztán újabb pár idényt játszott a Clevelandnél, mielőtt 2018-ra jelenlegi csapatához, a Los Angeles Lakershez került. Karrierje során egyebek mellett négy NBA-bajnoki sikerben volt része, szintén négy alkalommal lett a liga legértékesebb játékosa (most valuable player – MVP), valamint hússzoros AllStar-szereplő.

Kép(ek) forrása: Getty Images