Life Fehér Patrik 2024. 03. 04.

Beválogatták a legjobbak közé a budapesti metrót

A világ legjobb föld alatti tömegközlekedési rendszereit értékelte nemrég a CNN, a válogatásba pedig bekerült Budapest hálózata is. Egy vonalat külön kiemeltek.

Habár sokszor zsúfoltak, forróak, zajosak, olykor még büdösek is, a metrók és földalattik a maguk nemében lenyűgöző alkotások. Fontos szerepet töltenek be azon városok életében, melyekben megtalálhatóak, hiszen jelentős embertömeget tüntetnek el a felszínről, és juttatnak el láthatatlanul A-ból B-be, tehermentesítve ezzel a várost.

A CNN ezen a gondolatmeneten felbuzdulva összegyűjtötte kedvenc metróhálózatait, szám szerint 18-at. Sorrendet nem határoztak meg egyértelműen, de az olyan, metrózási szempontból ikonikus nagyvárosok, mint London, Moszkva, New York, Peking, Tokió vagy Szingapúr nem maradhattak ki.

A lista végén Budapest is megtalálható.

Fővárosunk metrórendszere nem kapott olyan hosszú értékelő leírást a lap munkatársaitól, mint más városoké, ám ennek elsődleges oka inkább az lehet, hogy négyvonalas metróhálózatunkon belül is az 1-es metró volt leginkább tetszetős.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Mint írják, a magyar mérnökök igazi úttörők voltak azzal, hogy elsőként raktak villanyhajtású járműveket a föld alá. Az első földalattik Londonban álltak forgalomba, de azok gőzhajtást alkalmaztak. Nem csak emiatt volt radikális előrelépés a pesti rendszer: a megállók és kocsik villanyfényes kivilágítása és a két irányba is haladni képes járművek hatalmas lökést adtak a tömegközlekedés fejlődésének.

A metró ezen szakasza eltűnt, miután meghosszabbították a Mexikói útig a vonalat (Kép: Fortepan / Fortepan)

A metró ezen szakasza eltűnt, miután a vonalat meghosszabbították a Mexikói útig (Kép: Fortepan / Fortepan)

Azt is közölték, hogy itthon Kisföldalattiként is szokás hivatkozni az 1896-ban indult, mostanság napi 80 ezer utast szállító 1-es metróra. Nyitásakor egyébként a mai Vörösmarty tértől (egykor Gizella tér) a korábbi nevén Artézi, ma Széchenyi fürdőig közlekedett. Egy megállója, az állatkerti megszűnt az évek során, ma már azonban a Mexikói útig is elmegy a sárga metró.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images