Life Fehér Patrik 2024. 03. 05.

Ránézésre megmondja a mobilod, ha depressziós vagy

Egy fejlesztés alatt álló applikáció hamarosan megmondhatja a felhasználóról, ha az éppen a depresszióval küzd. A mesterséges intelligenciát is segítségül hívja ehhez.

A depressziót nem mindig könnyű felismerni, sokáig rejtve maradhat, akár még a szakemberek előtt is. Ezen változtathat egy új fejlesztés, melyen a New Hampshire-i Dartmouth College tudósai dolgoznak.

A MoodCapture nevű mobilalkalmazás neve el is árulja, mit csinál: megörökíti, milyen az illető hangulata. Mindezt akkor teszi, amikor a felhasználó az arcával oldja fel telefonját, pl. a Face ID-vel az iPhone-modelleknél. Az arcfelismerő rendszerhez kapcsolódik a kifejlesztett program is, melynek mesterséges intelligenciája megkapja a képeket és elemzi a látottakat. Ezt egy 177 alanyból álló csoporton fejlesztették ki, akik között voltak súlyos depresszióval diagnosztizált egyének is. A tesztcsapatnak a telefonok feloldásakor 90 napon keresztül azt is ki kellett választaniuk, éppen hogy érzik magukat, így az arcokhoz meglettek az adatok is.

Ránézésre megmondja a mobilod, ha depressziós vagy

Ha a rendszer depresszióra utaló jeleket észlel, már küldi is értesítés formájában az olyan gondűző ötleteket, mint a barátokkal történő találkozás vagy a mozgás a szabadban. A cél ezzel az, hogy ne legyen kontraproduktív, és az értesítés hatására ne érezze magát még levertebben, rosszabbul az ember.

Az alkalmazás elsőre nem is dolgozik rosszul: 75 százalékos pontossággal veszi észre a romló állapotokat, a cél pedig az, hogy öt éven belül legalább 90 százalék legyen ez az arány.

Az app nem tud többet, mint egy pszichiátriai felmérés, azonban nagy előnye, hogy segítségével folyamatosan monitorozható saját mentálhigiénés állapotunk. Gyors megoldást kínál, ha romlik a helyzet, és adott esetben még orvossal, szakemberrel sem kell beszélni erről, amitől azért még mindig sokan ódzkodnak.

Kép(ek) forrása: Getty Images