Life Kovács Miklós 2024. 03. 06.

Ez a cég gyárthat fényképezőgépet a Holdra

Az Apollo-programban még filmes gépeket vittek a Holdra, az Artemis űrhajósai viszont digitális fotókat lőnek majd, ha megérkeznek.

Botladozva bár, de halad az Egyesült Államok Artemis nevű űrprogramja, amelynek végső célja újra embereket juttatni a Holdra. A felkészülés minden területre kiterjed, többek között új, égi kísérőnkön is működőképes fényképezőgépet is fejleszteni kell.

Ebben a japán Nikon lesz a NASA partnere, a megállapodást már aláírták, jelenleg is zajlik a fejlesztés. A cél egy olyan képrögzítő eszköz megalkotása, ami ellenáll a zord körülményeknek az atmoszférát nélkülöző égitesten, és egy szkafander vaskos kesztyűjében is kezelhető. A készüléknek az Artemis–3 küldetésre kell bevethető állapotba kerülnie, ami az előzetes várakozások szerint 2026 szeptemberében rajtol majd. 

A fejlesztés a NASA Alabama államban, Hunstville-ben található központjában zajlik, a technikai alapokat pedig egy létező konstrukció, a Nikon z9-es adja. Ebből lesz majd a NASA zsargonban HULC (Handheld Universal Lunar Camera – univerzális holdi kézikamera) névre keresztelt eszköz.

Földi körülmények között zajlanak a szimulációk, tesztek (fotó: NASA / Bill Stafford)

Földi körülmények között zajlanak a szimulációk, tesztek (fotó: NASA / Bill Stafford)

A működéshez a NASA speciális hőálló tokot gyárt majd, ami megvédi a fényképezőt az extrém hőmérséklettől és a finom holdi portól, valamint egyedi markolatra is szükség lesz áttervezett kezelőszervekkel a már említett vaskos kesztyűk miatt. 

Fotók ezreit lőtték az Apollo küldetések során

Az Apollo űrprogramban a Holdon használt fényképezőgépek kulcsfontosságúak voltak a küldetések sikere és a tudományos felfedezések szempontjából. A Hasselblad cég által gyártott fényképezőgépek közül a legfontosabb a Hasselblad EDC (Electric Data Camera) volt, melyet az Apollo 8–tól az Apollo–17-ig minden holdra szálló küldetésen használtak. Ez egy módosított Hasselblad 500 EL volt, amely 70 mm-es filmtekercseket használt. Küldetésenként összesen négy darabot vittek magukkal,  három nagyjából megegyezett a “gyári” Hasselblad 500EL kamerával, ezekkel fotóztak a parancsnoki modulból és a holdkompból. 

A negyediket használták a Hold felszínén, ezért ez különleges borítást kapott, ami megóvta a túlmelegedéstől és a fagyástól. Az objektívet a Zeiss, a filmeket a Kodak gyártotta, egy tekercs filmre pedig akár 200 kép is kerülhetett. Az Apollo-küldetések során 12 ilyen fényképezőgépet hagytak hátra a Hold felszínén, csak az Apollo–11 küldetése során 1407 expozíció történt.

Az elektronikát leárnyékolják, hogy a magas sugárzási szint ne tehessen kárt benne, a felhasznált technológia pedig a legjobb lesz, amit a Nikon kínálhat, természetesen ezzel már videót is lehet majd rögzíteni. “Ez a kamera lesz az első tükör nélküli fényképezőgép a Holdon, amelyet gyenge fényviszonyokra optimalizált képkészítésre terveztek” – írta a NASA. Mielőtt a Holdra utazik, a kamerát a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tesztelik.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: nyitókép: European Space Agency / A. Romero