Life Fehér Patrik 2024. 03. 06.

Lenyűgöző grafikát kapott a párizsi olimpia

A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok egy francia művésznek köszönhetően hivatalos óriásposztert is kapnak. Hosszasan el lehet időzni a kép felett.

Már csak pár hónap, és július utolsó napjaiban a világ sportrajongói Párizsra, az olimpiára szegezik tekintetüket. A francia főváros gőzerővel készül az eseményekre, még olyan területek is, melyekre elsők között talán nem is gondolnánk.

A kultúra világa is megmozdult: ennek legékesebb példája a március 4-én a Musée d’Orsay-ban bemutatott hivatalos olimpiai és paralimpiai poszter, melyet egy francia illusztrátor, Ugo Gattoni készített. A férfi szervezők óhajait saját stílusával keverte az alkotási folyamat során, mely nem volt rövid: még tavaly szeptember 19-én kezdte a posztert tervezni, nettó 2000 munkaórát ölt a részletekben bővelkedő képbe.

Múzeumban is kiállítják a párizsi olimpiát

Az alkotáson kismillió részletet lehet felfedezni, az olimpiai és paralimpiai szimbólumok, valamint Párizs nevezetességei (Eiffel-torony, Diadalív stb.) mellett a kabalafigurák, az olimpiai láng, számos sportág, így az újonnan beemelt breaktánc, a sportmászás, a gördeszkázás és a szöfrözés is megjelenik a kavalkádban.

Mint említettük, a poszter egyben az olimpia és a paralimpia hivatalos alkotása is. Ez szándékosan van így, a játékok szervezői nem akarták kettéválasztani a két eseményt. Ha valaki mégis szeretné, külön is szedheti a két témát. Külön is megállják a helyüket, ahogy azt a nyitóképen látható példa mutatja.

A poszter a játékok kabalafiguráival

A poszter a játékok kabalafiguráival

Az alkotásból egy óriási változat március 10-éig tekinthető meg a párizsi múzeumban, de örök emlékként haza is vihető, az 50*70 cm-es, a félképeket ábrázoló verziók 29-29 euróért (kb. 11 400 Ft) megvásárolhatók.

Forrás: International Olympic Committee