Life Kovács Miklós 2024. 03. 09.

Korlátalan bérlettel vonatokon él egy 17 éves fiú

A német vonatokon tulajdonképpen albérletben él egy fiatal fiú, kihasználva a korlátlan bérlet minden előnyét. Olcsóbb, mint lakást bérelni.

Egyre többen élik életüket digitális nomádként, és utazás közben, távolról dolgoznak, egyfajta mozgó “home office”-t fenntartva. Lasse Stolley, egy 17 éves német fiú ezt a koncepciót emelte extrém szintre, ő tényleg minden nap halad, sosem áll meg, mivel a német vasút első osztályú járatain telnek a mindennapjai.

Stolley otthonát és iskoláját felcserélte a német InterCity Express nagy sebességű járataira. A fiatalember már csaknem egy éve utazik naponta Németország vasútján, miközben online dolgozik és tanul, valamint aktívan dokumentálja ezt a rendhagyó életmódot.

200 km/óra felett telnek itt a mindennapok (Fotó: Helmut Fricke/dpa Getty Images)

Családja gyakran költözött, így gyerekkorának része volt az állandó utazás: “Számomra teljesen természetes volt mindig máshol felébredni. Az otthon fogalma kezdett egyre jobban elmosódni” – emlékezett vissza a fiú egy interjúban. 

16 évesen sikerült meggyőznie szüleit, hogy elengedjék erre a kalandra. Kipakolta a szobáját, eladta ingóságait, és megvette a Bahncard legkomolyabb vasúti csomagját, ami diákok számára 5888 euró egy évben. Ennyi pénzért cserébe korlátlanul utazhat a vasút járatain, és igénybe veheti az első osztályú, nagy sebességű járatokat, melyek hálókabinnal is rendelkeznek. 

Eddig 500 000 kilométert tett meg vonattal Lasse Stolley (kép: Lasse Stolley)

Eddig 500 000 kilométert tett meg vonattal Stolley (kép: Lasse Stolley)

Élvezi a teljes szabadságot, egyik nap még az Alpokat látja a panorámaablakból, pár nap múlva pedig már a tengernél van – eddigi vonatútjai során 500 000 kilométert tett meg. Az első hónapok kemények voltak, a vonaton aludni nem egyszerű, főleg nem hosszú távon, ezért nappalai bágyadt félálomban teltek, és ha lekéste a csatlakozást, akkor kénytelen volt hosszú időt kihalt állomásokon tölteni. 

Rákapott az ízére

Idővel belerázódott, és rájött, hogy a pontos tervezés és a minimalista utazócsomag a titka a vonatos életnek. Felszerelése egy kis házizsákban elfér: négy pólót, két nadrágot, nyakpárnát, takarót, alsóneműt visz magával, valamint laptopját és zajkioltó fejhallgatóját. 

Stolley a Businnes Insidernek elárulta, hogy nagyjából 10 ezer eurót, négymillió forintot költ egy évben a vonatos életmódja során, és ebben benne van az univerzális bérlet, az étkezés, belépők és minden egyéb. Természetesen nem kizárólag a vonaton lakik, hetente többször leszáll Berlinben, Frankfurtban, vagy az őt érdeklő egyéb német nagyvárosban. 

Egyedül az éjszakai járatokon történő lopások aggasztják, tapasztalatai szerint a mélyen szundító utasoknak gyakran meglovasítják a csomagjait, ezen szerinte lehetne javítani, akár állandó biztonsági személyzettel. Igazi lelkes fiatalként további életét is a vonaton képzeli el, és ha már ott van, akkor tapasztalataiból élne meg, tanácsadóként szeretne besegíteni a vasúti társaságoknak.

Forrás: www.businessinsider.de
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images