Life Fehér Patrik 2024. 03. 10.

8600 éves kenyeret találtak, így néz most ki

Valamelyest még ma is felismerhető az a kenyérféle, melyet a világ egyik legelső fejlett településének maradványai között találtak.

A Föld egyik első fejlett települése volt a mai Törökország területén fekvő Çatalhöyük. A városnak még nem nevezhető protováros Kr. e. 6800 – Kr. e. 6300 közötti időszakban élte virágkorát, területén kb. 1000, átlagosan 25 négyzetméteres házzal és 5-8 ezer lakossal. Kr. e. 5700-5500 körül elnéptelenedett Çatalhöyük, mely rendkívül jó állapotban maradt meg az utókornak (lásd a nyitóképen), a területen az 1960-as évek óta dolgoznak régészek.

A jó állapotot tükrözi a régészek friss bejelentése:

egy 8600 éves kenyérre bukkantak.

A maradványt még 2021-ben találták egy kemencében, azonban eleinte nem volt egyértelmű, mi is az a szivacsos jellegű anyag, ami előkerült. Először arra jöttek rá a szakemberek, hogy minden bizonnyal egy tésztaételről van szó, mely már átesett egy hőkezelésen. A szénizotópos kormeghatározás segítségével azt is meg tudták mondani, hogy Kr. e. 6600 környékén készítette valaki, elfogyasztására azonban már nem került sor.

Kép: erbakan.edu.tr

Kép: erbakan.edu.tr

A kutatók és a mai világ szerencséjére a kenyér egyedi “csomagolásának” köszönhetően remek állapotban megmaradt több ezer éven keresztül. “Az egészet vékony agyagréteg borította, lehetővé téve a szerves maradványok megtalálását” – fogalmazott Dr. Ali Umut Türkcan, az Anadolu Egyetem ásatásait vezető szakember.

Çatalhöyük maradványaiból sokat megtudhatunk arról, hogyan változott az emberek táplálkozása az idők során. Találtak már itt állatcsontokat is, melyek az állatok háziasítására utalnak: a vadászat egyre kevésbé volt létfontosságú ekkoriban – legalábbis a Közel-Keleten.

A 8600 éves kenyér régi, de nem a legrégebbi: 2018-ban Jordániában bukkantak egy 14 400 éves laposkenyérszerű ételmaradványra.

Forrás: IFLScience
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images