Life FIRSTCLASS 2024. 03. 10.

Öt élelmiszer, ami eltűnhet, ha nem vigyázunk

Március 10-én ünnepeljük a Beporzók napját. Talán nem tudtad, de sok mindenről kellene lemondanod, ha egyik napról a másikra eltűnnének a Földről.

Elképzelted már, mi történne a világgal beporzók nélkül? Ha máskor nem is, március 10-én, a Beporzók napja alkalmából érdemes elgondolkodnod rajta. Ha a méhek és nélkülözhetetlen társaik eltűnnének, nem lenne, ami megtermékenyítené a növényeket, gyümölcsöket. Ez a változás a teljes ökológiai rendszert felborítaná, a BeoBee Méhészet ráadásul mutatott néhány példát, mi mindenről kellene lemondanod nélkülük.

Kávé
Számos trópusi és szubtrópusi területen termesztenek kávécserjéket, a növény termésének magjai a kávébabok. A kávéfa fehér vagy rózsaszín virágainak beporzását főként rovarok, többnyire a vadméhek segítik elő. Jó tudni, hogy a reggeli életmentő kávénkat nekik (is) köszönhetjük.

Csokoládé
A kakaónövény számára is nélkülözhetetlen a rovarok általi beporzás. A növény megtermékenyítését méhek és szúnyogok egyaránt segítik, a beporzott virágokból pedig kakaóbabok fejlődnek ki, amelyekből később előállítják a kakaót. Beporzók nélkül kedvenc csokoládénk, csokoládés süteményeink, sőt a kakaó sem létezne.

Öt élelmiszer, ami eltűnne a méhek nélkül

Alma, körte
Egy körteültetvénynek kétszer akkora méhcsaládra van szüksége a megtermékenyüléshez, mint más gyümölcsfa fajtáknak. A méhek a virágok belsejében, a porzós és termős részek közötti porzásban vállalnak aktív szerepet. Jó tudni azt is, hogy az almafák beporzás nélkül sokkal kevesebb termést hoznának, ha egyáltalán teremnének.

Eper
Bár az eper képes önbeporzásra, valamint a szélbeporzás is segíti a virágok megtermékenyülését, a lédús és édes eprek növekedéséhez a méhek munkája is elengedhetetlen. A beporzók kipusztulásával az eper nem tűnne el teljesen, de az ültetvények terméshozama drámaian csökkenne, így nehezebben és drágábban tudnánk hozzájutni.

Paradicsom
A paradicsom az eperhez hasonlóan önporzó növény, azonban az egészséges és gazdag termés előállításához beporzók munkájára is szükség van. Beporzás nélkül a termelés jelentősen csökkenne, a paradicsomos szószoktól és mártásoktól, a saláták és szendvicsek fő alapanyagától vehetnénk búcsút.