Life Takács Norman 2024. 03. 11.

80 felett is 100%-on pörög ez a fitneszedző

Személyes tragédiával kezdődött a majdani Guinness-rekorder története, mely bizonyítja, hogy kellő kitartással semmi sem lehetetlen.

Sokszor hallhatunk olyan, lemondó legyintés mellett elmormogott kifogásokat, melyek szerint adott kor felett már felesleges megpróbálkozni a régi szokások megváltoztatásával. Megfigyelhető az is, hogy ez a szám nem ritkán pont eggyel kevesebb, mint az illető életkora…

A texasi Tim Minnick viszont bizonyítja, hogy sosem késő erőfeszítéseket tenni, odafigyelni az egészségünkre, és elkezdeni sportolni. Vagy legalábbis másokat sportolásra késztetni. Ő ugyanis a legöregebb jelenleg is aktív fitneszedző, már ha hihetünk a Guinness Rekordok Könyvének.

Minnick a felesége halála után, 73 évesen döntött úgy, hogy mivel már korábban is rendszeresen edzette a testét, fitneszoktatóként akár másoknak is segíteni ebben. Céljául tűzte ki tehát, hogy annyi embert fog támogatni a fitt, egészséges élet felé vezető úton, amennyit csak lehet. Ezt a küldetést már 8 éve végzi teljes erőbedobással, elsősorban a baby boomer generáció idősebb tagjait célozva meg, saját példájával inspirálva őket arra, hogy megtegyék azokat az első, nehéz lépéseket.

A férfi mértéktartó életet él, nem fogyaszt alkoholt, és természetesen rendszeresen végez tornagyakorlatokat. Jelenleg is kiváló egészségnek örvend, fizikumát egy 40 éves is megirigyelhetné, és semmilyen gyógyszert nem kell szednie.

„Olyan testtel ajándékoztak meg bennünket, amit sosem lehet megfejteni. Egy csoda, hogy itt ülhetünk és ilyen dolgokat csinálhatunk – a testünk csodálatos”- mondta Minnick. A Guinness-rekorder egyszerű gyakorlatokkal dolgozik, az elsődleges szempont számára, hogy tanítványaival megszerettesse a testmozgást, látja ugyanis, hogy az idősebb generáció tagjai között sokan küzdenek jelentős súlyfelesleggel. Személyes és csoportos edzéseket is tart a Gold’s Gym konditeremben, melyeken 65 és 95 év közöttiek vesznek részt.

A hazai helyzet

A KSH 2023-as adatai szerint Magyarországon jelenleg 1 971 532 65 év feletti ember él, ez az ország össznépességének 20,54 százaléka. Közülük a túlsúlyosak és elhízottak aránya 70-75 százalék közé tehető.

Tudatában van, hogy az évek súlya előbb vagy utóbb őt is térdre kényszeríti, de nem akarja megkönnyíteni a biológiai szükségszerűség dolgát: az elkerülhetetlen vereség még jó ideig várat magára.

Forrás: Guinness World Records
Kép(ek) forrása: Getty Images