Life Fehér Patrik 2024. 03. 13.

Gyalogosoknak tervezték ezt a szédítő hullámvasutat

Egy évtizede épült, de máig lenyűgöző Európa egyetlen séta-hullámvasútja. A bányászati melléktermékből épült alkotás annyira jól sikerült, hogy ez az otthonául szolgáló város egyik legnagyobb látványossága.

2010-ben nem csupán Pécs volt Európa kulturális fővárosa: a baranyai megyeszékhellyel egy időben Isztambul és az elsősorban bányászatáról ismert németországi terület, a Ruhr-vidék is megkapta ezt a címet. Hasonlóan a Pécsen látottakhoz, a németek is csinosítgattak, szépítgettek, amit tudtak.

A projekt keretein belül készült el a Tiger and Turtle – Magic Mountain nevű alkotás is Duisburg déli peremén 2011-ben. A Heike Mutter és Ulrich Genth művészpáros által készített installáció Európa egyetlen sétahullámvasútja: a szerkezet külsőre teljesen a vidámparki játékokra hajaz, ám kifejezetten gyalogosközlekedésre tervezték az egészet.

7 fotó megtekintése

A 21 méter magas hullámvasút egy olyan területen épült, melyet korábban bányászati hulladéklerakóként használtak. A telepet 2005 augusztusában zárták be, majd rehabilitálták. Így született egy dombocska, tetején a Tigris és Teknőssel, mely abból a 90 tonna cinkből és acélból készült, ami visszamaradt a bányászati tevékenységből.

Kép: JOKER / Walter G. Allgöwer/ullstein bild via Getty Images

Kép: JOKER / Walter G. Allgöwer/ullstein bild via Getty Images

A hely egyetlen “hibája”, hogy a hurkon nem lehet körbesétálni, de ez nem is fog változni, amíg nem szűnik meg a gravitáció. Így is bejárható a 220 méteres hullámvasútból 140+60 méter, miközben lehet gyönyörködni a környező tájban. Aki este jut el ide, az sem csalódik, mert a 880 LED-lámpának köszönhetően másik arcát mutatja meg a szerkezet.

Kép: Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Kép: Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Forrás: Atlas Obscura, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Nyitókép: JOKER / Walter G. Allgöwer/ullstein bild via Getty Images