Life Fehér Patrik 2024. 03. 19.

50 éve ég, most bezárnák a pokol kapuját

Megszüntetné az ország legismertebb látványosságát, az immár fél évszázada lángoló "pokolkaput" Türkmenisztán. Egyelőre azonban még nem tudják, hogyan is kezdjenek neki.

1971-ben, az akkor még a Szovjetunió részét képező Türkmenisztánban próbafúrásokat végeztek geológusok, és rá is bukkantak egy földgázzal teli barlangra. A fúrótorony alatt azonban beomlott a föld, a helyén egy kb. 70 méter átmérőjű, 20 méter mély kráter maradt. A keletkező lyukon dőlt ki a metán, erre gyorsan megoldást kellett találni.

A mérgezések elkerülése érdekében a legjobb ötlet az volt, hogy begyújtják az egészet. Azt gondolták, a tűz majd felemészti a gázt, ami ki akar törni, a veszély pedig elhárul.

Csakhogy a tűz azóta is ég, immár 53 éve.

Meg is kapta a hely a találó pokol kapuja becenevet, a legközelebbi, kb. 350 fős falut pedig Derwezének hívják, ami lyukat jelent. Ugyan a települést 2004-ben lerombolták, ez nem szegte kedvét a turistáknak, akik előszeretettel látogatnak el ide: már-már földöntúli látványban lehet itt részük.

5 fotó megtekintése

Az elmúlt években többször is felmerült, hogy valamit azért csak kezdeni kellene a kapuval, mégsem normális, hogy ég a semmi közepén egy tátongó lyuk. Legutóbb az ország jelenlegi elnöke tett erről említést, mondván, hogy a pokol kapuja túl nagy ökológiai kárt okoz, és el kell oltani a tüzet.

Néhány megoldási javaslat fel is merült, azonban egyik sem a legjobb. Ki lehetne tölteni például betonnal a lyukat, de itt kérdéses, hogy mennyi alapanyagra van szükség a tökéletes záráshoz. Felmerült az is, hogy jó sok robbanószert vessenek be, ám ez rosszul is elsülhet. Elméletben beomolhatna a gázforrás és a tűz is elapadhatna, de a rosszabbik forgatókönyv szerint akár még nagyobb, még pokolibb tűz is keletkezhetne, amit senki nem akar.

Te mit tennél: eloltatnád a tüzet vagy hagynád égni? Írd meg nekünk!

Forrás: Boing Boing, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images