Life Fehér Patrik 2024. 03. 20.

Mesterséges intelligencia segíti Szoboszlaiék játékát

Összefogott a Liverpool csapata a Google érdekeltségébe tartozó DeepMinddal, hogy egy olyan mesterséges intelligenciát alkossanak meg, mely a szögleteknél segíthetné ki Szoboszlai Dominikékat.

A profi sportban manapság az egyének és a csapatok részéről is kötelező elvárás, hogy tegyenek meg minden lépést a sikerért. Mindenki lehajol az utolsó teljesítményjavító szalmaszálért is, ugyanis ez is jelentheti a különbséget győzelem vagy vereség között.

A mesterséges intelligencia felgyorsult fejlődése új távlatokat hozhat ebben is. Gyorsan reagált erre a Liverpool futballcsapata is, akik össze is fogtak a Google Deepminddal, és kifejlesztették a TacticAI-t. A hároméves munka eredménye egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer, mely Szoboszlai Dominikéknak a szögleteknél segíthet: amikor a Liverpool jön sarokrúgással, a gólszerzési esélyeket maximalizálja, fordított esetben, saját kapunál pedig a gól elkerüléséért tesz meg mindent.

Mint a legtöbb ilyen rendszer, a TacticAI is már meglévő adatokból dolgozott. Ebben az esetben 7176, a Premier League-ben 2020-ban és 2021-ben elvégzett szögletet tápláltak be a rendszerbe, ebből dolgozik a mesterséges intelligencia. Mindent figyelembe vesz, a játékosok pozícióját, magasságukat és tömegüket is.

Kép: Alex Livesey/Getty Images

Kép: Alex Livesey/Getty Images

Ezek alapján a rendszer meghatározza, ki lehet az első, aki labdához ér. A rendszer ígéretességére utal, hogy az esetek 78 százalékában a valós labdaérintési adatok megegyeztek azzal, amit a TacticAI az első három hely valamelyikére tippelt.

Ebből jön a TacticAI igazi fegyvere: éles helyzetben a szögletfelállások alapján javaslatokat adhat, miképpen lenne érdemes módosítani – jelen esetben a Liverpool – játékosainak helyezkedését illetően. Mindezt olyan jól és olyan emberien teszi a Google szerint, hogy 10 esetből 9-szer simán rámondták a futballszakértők, hogy ezeket az utasításokat emberek, és nem gépek adták.

Petar Veličković, a Google DeepMind vezető munkatársa hangsúlyozta, hogy ez nem egy edzőt helyettesítő program. Jürgen Kloppokra és társaikra továbbra is szükség lesz, a TacticAI csupán a játék egyetlen eleménél tesz javaslatokat.

A Liverpool egyébként ezt megelőzően sem szerepelt rosszul a szögleteknél. Egyik legemlékezetesebb variációjuknál ugyan kellett a labdaszedő gyors kapcsolása is, de ez nem von le semmit a 2019-es BL-találat értékéből:

Forrás: DeepMind, New Scientist
Kép(ek) forrása: Nyitókép: MB Media/Getty Images