Life Erdős Norbert 2024. 03. 20.

Zöld tűzgolyó suhant át az égen, láttad?

Aki ma korán kelt, nem aranyat, hanem az égen átsuhanó, zöld fénnyel izzó meteort talált. Lemaradtál? Semmi gond, mert most megmutatjuk.

A Dunántúlról és a főváros térségéből is látni lehetett a fényes hajnali tűzgömböt, amely 4 óra 5 perckor, zöld színben pompázva szelte át az eget. A meteorról több kamera is készített felvételt, a leglátványosabb Gucsik Bence videója, amelyet Sopronból rögzített.

A meteorok színüket fémösszetételükből nyerik. A leggyakoribb fémes meteorok vas-nikkelből állnak, ennek köszönhetik jellegzetes zöld árnyalatukat, miközben elégnek a légkörben. Ha pedig egy meteor úgy szeli át a légkört, hogy nem ég el és gyakorlatilag egy kődarab marad, akkor nevezzük meteoritnak.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában.

A legtöbb meteor teljesen elég a légkörben, és nem jelent veszélyt bolygónkra, de 2013-ban akkora űrkő keresztezte a Föld pályáját, ami elérte a felszínt. Az oroszországi Cseljabinszk felett jelent meg az égen a becslések szerint 17 méter átmérőjű, 10 ezer tonnás bolida, amely erős fényjelenség és hanghatás kíséretében robbant fel. Az eseményt több videófelvétel is megörökítette, ami az egyik legjobban dokumentált meteorhullássá tette.

A robbanás következtében mintegy 1200-an megsebesültek, s jelentős anyagi kár keletkezett. A felszínre 4-6 tonna anyag hullott a meteoritból. Ezek között a legnagyobb egy 650 kg-os darab volt, amit a Csebarkul tóban találtak meg búvárok.

 

Forrás: Időkép.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images