Life Kovács Miklós 2024. 03. 22.

Olyat tud a kínai robot, amire még a Terminátor se volt képes

Újabb téren érik be az embert a robotok: a kínai Unitree kétlábú robotja elsőként hajtott végre álló hátraszaltót hidraulika használata nélkül.

A mozivászon legfélelmetesebb kétlábú robotja a Terminátor. Különféle verziói szinte mindent tudnak, amivel utánozhatnak egy embert, és a legendás filmek során meg is mutatják mindet. Hangot utánoznak, átveszik az emberi viselkedést, egy valamit azonban sosem látunk tőlük. A hátraszaltót. Ennek oka természetesen a korabeli speciális effektek korlátai voltak, ma is számítógépes grafikával oldják meg az agilis, tornászként mozgó robotok megjelenítését. Egészen idáig!

Olyat tud a kínai robot amire még a Terminátor se volt képes

A kínai Unitree ugyanis már olyan robottal rukkolt elő, amely simán kivág egy teljesen átlagos hátraszaltót, ráadásul hidraulika használata nélkül. Ez utóbbi a nagy eredmény, mert hasonlót már mutatott a Boston Dynamics robotja, de itt minden elektromos “izomerőből” történik. A mozdulatsort a saját fejlesztésű M107-es elektromos motorokkal viszi véghez a H1-es, amelyek egyenként 360 Nm forgatónyomatékra képesek. Ez pedig pokolian magas érték, egy jobb dízelmotor tud ennyit leadni a főtengelyen, és azzal vígan elvisz magával 1,5 tonnányi autót is. 

A Unitree megerősítő tanulási szimulációt használt, hogy a H1-et betanítsa a szaltózás művészetére, amit majdnem a tervek szerint hajtott végre. Ennek mintájára más mozgásformákat is el tud majd tanulni a H1, ami nem laborba szánt demonstráció. Tíz éven belül piacra kerülhet, és jelenleg 90 ezer dollárra becsülik leendő árát. 1,8 méter magas, 47 kilogrammot nyom, tehát tökéletesen beillik majd az emberi munkahelyekre, terhelhetősége pedig 30 kilogramm jelenleg.