Life Fehér Patrik 2024. 03. 22.

Tudósok bizonyították, megéri hűtőmágnest venni

Egy friss kutatás szerint a boldogság forrásai is lehetnek azok a hűtőmágnesek, melyeket utazásaink során vásárolunk szuvenírként. Korábban még nem vizsgálták ezeket az ajándéktárgyakat ilyen szempontból.

Manapság minden, turisztikailag kicsit is érdekesebb helyen árulnak hűtőmágnest, így szinte a világ végéről is hazavihetnek ilyen jellegű szuveníreket az ezekre vevő utazók. Nagy gyűjtője vagyok én is a színes-mintás-ábrás hűtőmágneseknek, melyekre jó egy-egy pillantást vetni, miközben épp a hűtőnél van dolgom.

Mint kiderült, ezzel nem csak én vagyok így. Korábban még nem végeztek kutatást a témában, nemrég azonban a Liverpooli Egyetem kutatói ezen a vonalon elindulva mélyebbre ásták magukat az utazásokon beszerzett hűtőmágnesek kapcsán.

Az Annals of Tourism Research című tudományos lapban megjelent eredmények szerint ezek a szuvenírek segítenek az emlékek megőrzésében és érzelmeket válthatnak ki. A kísérletben 19 olyan brit állampolgár vett részt, akiknek hűtőjét húsz vagy annál is több helyszínes hűtőmágnes díszíti.

Kép: Raquel Maria Carbonell Pagola/LightRocket via Getty Images

Kép: Raquel Maria Carbonell Pagola/LightRocket via Getty Images

Több megkérdezett szerint a hűtőmágnesek fontosabb szerepet töltenek be az emlékek felidézésében, mint maguk a fotók. “Egy nap 50-100 képet is készíthet az ember. Habár manapság már nem fotózok le mindent, végső soron csak egy mágnest veszek az út végén” – állította a kutatás egyik résztvevője.

A nyaralások általában pozitív töltetűek, így a kézzelfogható és rendszeresen szem előtt lévő tárgy segíthet visszaidézni ezeket a kellemes élményeket, helyeket és emlékeket. A kulcs az emlékerősítő hatás: volt, aki elhunyt szerettére tudott a mágnesekkel visszaemlékezni, viszont olyan is előfordult, hogy valakinek így élénkebbek voltak élete legrosszabb vakációjának emlékei.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Rosie Irene Betancourt/Education Images/Universal Images Group via Getty Images