Life Kovács Miklós 2024. 03. 23.

1983-ban egy papírfecni volt, ma milliókat ér

Amikor aláírták, csupán egy névjegykártya volt, mondhatni jelentőség nélkül, olyan darab, amit egy ideig a pénztárcájában hord az ember, majd a kukába dobja.

1983-ban tehát még szemét volt, ma viszont igen komoly vagyont ért, pontosan 42 875 dollárt, vagyis 15,5 millió forintot. 

Ennek oka, hogy nem akárki írta alá akkor, hanem maga Steve Jobs, az Apple legendás alapítója. Az Apple történetéhez köthető tárgyak pedig egyre többet érnek, a Microsofttal felváltva a világ legnagyobb cége címért küzdő vállalatnak rengeteg tehetős rajongója van. Ezek a rajongók pedig nem sajnálják a milliókat, ha egy eredeti emléktárgy kivételes állapotban bukkan fel. Ezzel a céges kártyával pedig pont ez a helyzet. Az ilyen tárgyak nagyon ritkán maradnak fenn makulátlan állapotban, de ezt valószínűleg senki sem hordozta a pénztárcájában, így megkapta a Gem Mint 10-es, vagyis legmagasabb hivatalos minősítést. 

fotó: RR Auctions

fotó: RR Auctions

1983 pedig jelentős év volt az Apple számára, ekkor dobták piacra az Apple Lisa személyi számítógépet, ami az első olyan készülék volt, ami grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. Irodai munkára szánták, de megelőzte a korát, az alacsony érdeklődés miatt kénytelenek voltak 1985-ben befejezni a gyártást.

Steve Jobs aláírásával rendelkező névjegykártya pedig nagyon kevés akad, jelenleg öt, igazoltan eredeti darab szerepel különféle aukciókon.  Jobs nem szívesen osztott autogramokat, erről pont egy hivatalos levél tanúskodik. Egy férfi levélben kérte az akkor már informatikuskörökben ismert Apple-vezért, hogy adjon aláírást, Jobs pedig egy hivatalos formátumú, Apple-fejléccel ellátott, nyomtatott választ küldött, amit a fanyar humora tanúságaként saját kezűleg írt alá. Ezt a dokumentumot végül 174 millió (!) forintnak megfelelő összegért értékesítették egy árverésen.

“Ezt az eladást megelőzően az RR Auction összesen 10 Steve Jobs-névjegykártyát kínált, amelyek közül csak egy származik 1983 körüli dátummal. Ez a felajánlott Apple Computer névjegykártya a második ebből a régi időszakból, de Jobs jól látható aláírása még ritkábbá teszi” – közölte az RR Auction.

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: Getty Images, RR Auction