Life Fehér Patrik 2024. 03. 26.

Velocipédet épített a férfi, majd megkerülte vele a Földet

Biztosan nem egy velocipéd a legalkalmasabb jármű a bolygó megkerüléséhez, azonban Joff Summerfieldet nem foglalkoztatják ilyen apróságok. Letekert 35 ezer kilométert.

Joff Summerfield egykor motorversenyző volt, de visszavonulása után is maradt a kétkerekű járműveknél. Rettenthetetlen utazóvá avanzsált, melyet jól bizonyít, hogy saját magának épített egy velocipédet,

és világ körüli útra indult vele.

“Volt egy világháború előtti kempingbiciklim, mellyel elbicikliztem Amszterdamba a vakációm alatt” – mondta a brit férfi egy podcastban. “Jól éreztem magam, és azt gondoltam, hogy így akarom látni a világot, egy kerékpáron. Sosem voltam biciklis, de szeretek dolgokat készíteni, és a legnagyobb őrültség, amit tehettem, az volt, hogy készítek egy velocipédet. Elmentem egy múzeumba, lemértem egyet, elkészítettem, majd eltekertem vele Párizsba” – fogalmazott.

8 fotó megtekintése

A nem mai, de örökzöld történet, a Föld körbetekerése egy velocipéddel végül 2006-ban valósult meg, miután eladta minden vagyonát és ingatlanát, majd a londoni Greenwichből Európán át Törökország felé indult. Eredetileg Iránon, Pakisztánon és Indián át vezetett volna az útja, viszont biztonsági okok miatt útvonalat változtatott. Ausztráliába repült, majd Új-Zélandon kerekezett, de útba ejtette Kínát, Tibetet, Nepált, Indiát, Thaiföldet, Kambodzsát és Malajziát. Ezt egy észak-amerikai túra követte San Franciscóból indulva az USA és Kanada tájain.

Velocipédet épített a férfi, majd megkerülte vele a Földet

Két és fél éves bolyongása alatt négy kontinens 23 országában 35 400 kilométert tett meg, és egy életre elég kalanddal gazdagodott. Legalábbis ezt gondolhatnánk.

A valóság azonban az, hogy 2014-ben újra eldöntötte, hogy bolygókerülő túrára indul velocipédjének nyergében. Ez sajnos nem jött össze, ugyanis Ecuadorban egy fegyver csövével nézett szembe, és kifosztották. Ez sem vette el kedvét. “Ez nem Ecuador tükörképe, mert az ottani emberek bájosak és csodásak. Az utolsó szem rizsüket is neked adnák, ha tudják” – védte meg az országot Sommerfield.

Velocipédet épített a férfi, majd megkerülte vele a Földet

Fizikailag leginkább a Himalája dolgoztatta meg a férfit Tibetben. Itt nem is tekert, hanem gyalogolt, de állítása szerint olyan kemény volt a terep, hogy tíz lépésenként meg kellett állnia szusszanni egyet.

Summerfield azt is elmondta, hogy utazásainak minden részletét jól dokumentálta naplójában. Még azt is, amikor a Himalájában majdnem megfagyott, de egy egyszobás házban élő család befogadta, megpihenhetett, és megszárították átnedvesedett ruháit. Tervei között szerepel, hogy kalandjait könyv formájában megjelentesse.

Forrás: Red Bull Content Pool
Kép(ek) forrása: Red Bull Content Pool