Life Kovács Miklós 2024. 03. 28.

Pár százezer forintért bárki láthatatlanná válhat

Ha teljesen el akarsz tűnni az emberek szeme elől, akkor itt a lehetőség, egy cég megcsinálta a láthatatlanná tévő pajzsot, ami egyszerűbb, mint hinnénk

Civil felhasználásra szánja a Londonban székelő Invisibility Shield Co, a termékét, melyet elég egyértelmű elnevezéssel Invisibility Shield 2.0-nak hívnak. Vagyis ez a láthatatlanság pajzsa, abból is a második verzió, amit három méretben (mini, full, megashield) árulnak majd. 

Elsőre egy átlagos polikarbonát lapnak tűnik, pont olyannak amilyet a teraszok tetejére is szerelnek, de ennél akad némi eltérés. Emögött ugyanis elmosódik az emberi sziluett (vagy bármi más), ugyanakkor a háttér jól látható. Messzebbről így tökéletes az illúzió, akit eltakar a lap, az felismerhetetlenné válik, szó szerint beleolvad a környezetébe. Ezt egy sor hosszú, vékony, apró fényvisszaverő lencsével érték el, amelyek függőlegesen futnak végig a pajzs teljes hosszán.

Ha valaki közel áll ezekhez, akkor a lencsék elterelik a testük által visszavert fényt a pajzs teljes felületén. Mondhatni szétmaszatolják a részleteket, csak egy halvány paca marad az emberből, míg a háttér egész jól felismerhető. A jó eredményhez homogén, esetleg vízszintes vonalakkal tagolt háttér és nem túl feltűnő, a háttérhez passzoló, lehetőleg világosabb színű ruha kell. 

Mivel egy polikarbonát lapról van szó, áramforrás sem kell a működtetéshez, bárhol, bármikor bevethető a szerkezet. A Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon hirdetett projekt már a végső fázisban van, a legkisebb, 30,5×20 centiméteres mini verziót kaphatjuk meg 25 ezer forintnyi dollárért, a 183×122 centiméteres megashield viszont már 323 ezer forintba kerül.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Invisibility Shield Co