Life Erdős Norbert 2024. 03. 29.

A tapolcai húsvéti parktól tátva marad a szád

Emberméretű hímes tojások, húsvéti díszben pompázó fák, bokrok és színes kavalkád várja a Tapolcára látogatókat. Hoztunk néhány csodás fotót, ha nem járnál arra.

Idén is feldíszítették a Tapolca központjában található parkot húsvét alkalmából, így igazi csodavilág várja a városba látogatókat. A tavalyinál is nagyobb hímestojást találunk a parkban, amelyet helyi képzőművészek és diákok díszítettek fel.

A legnagyobb, több mint kétméteres, hungarocellből készült tojásra Varjas Judit művésznő, a kalocsai és matyó motívumok mellett a város nevezetességeit is ráfestette.

Galéria

11 fotó megtekintése

A tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza, de a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi, valójában azonban ősi pogány eredetű szokásról van szó. A húsvéti tojást eredetileg csak pirosra festették (amely Krisztus vérét jelképezte), később színes mintákkal díszítették, majd csokoládéból is kiöntötték.

A liba-, kacsa- és tyúktojásokat általában kifújják (a tojás tartalmát a tojás két végén fúrt lyukon keresztül kiürítik), majd az üres héjat festik, rajzolják, faragják, patkolják vagy más módszerrel díszítik.

Van egy trükk, amit a gyerekek imádnak: ha a hagyma héját forrásban lévő vízbe dobjuk és mellé rakunk néhány kifújt tojást, akkor a tojásokat a hagyma szép pirosra színezi, ezután jöhet a festés.

Tudtad, hogy az emu és a strucc tojásai olyan nagyok és a tojás héja olyan vastag, hogy különösebb probléma nélkül lehet őket faragni? Az emu tojásánál ráadásul nagy eltérés van a héj külső részének és belső rétegeinek színe között. Dél-Afrikában 60 000 éves, faragott mintákkal díszített strucctojásokat találtak – igaz, ezeknek nem sok köze van a húsvéthoz.

Kép(ek) forrása: MTI fotóbank