Life Erdős Norbert 2024. 03. 31.

20 szemkápráztató fotón a kőröshegyi tulipánszüret

Magyarország legnagyobb tulipánszürete idén is megnyitotta kapuit, ahol közel félmillió tulipán várja a látogatókat. A látvány egészen hihetetlen, egy csodavilág.

Idén már 8. alkalommal bont szirmot Kőröshegyen a tulipánliget. A tavalyi elsöprő népszerűségnek köszönhetően idén tavasszal közel félmillió tulipán, újabb beültetett területek és teljesen új fotós elemek várják a Balaton mellé látogatókat március 29. és április 21.  között. 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tulipánokat itt csak éles eszközzel, száruknál levágva lehet szedni, a hagymástól tilos a virágokat kiszedni a földből.

Galéria

19 fotó megtekintése

Kőröshegyen kívül még csodás tulipánligeteket találhatsz a Szigetközben, Szőlősgyörökön és a Dunakanyarban is, Kosdon.

Tudtad-e?

  • A virág perzsa eredetű neve a turbán alakra utal.
  • A törökök isteni eredetet tulajdoníthattak a tulipánnak Allah nevének anagrammájából alkotott „lale” névvel.
  • Magyarul sokáig tulipánt névvel illették.
  • A több ezer tulipánfajta közt magyar is létezik. A sárga, al-dunai tulipán nevének megfelelően a Kazán-, és Vaskapu-szorosokból származik.

Jelenleg mintegy 150 tulipánfaj létezik, amelyek a liliomvirágokkal, így a hagymával is rokonok. Az Európai Unió statisztikai hivatalának egy korábbi jelentésében az olvasható, hogy csak 2022-ben Európa több mint 100 millió euró értékben exportált tulipán-, orchidea-, jácint- és nárciszhagymát világszerte (40 milliárd forint). Ennek 81 %-át a tulipánok legnagyobb termesztője, az évente kb. 3 milliárd hagymát ültető Hollandia exportálta. A többi vezető exportőr  Litvánia (7%), Lengyelország (5%), Dánia (2%) és Lettország (2%).

Az Egyesült Államokban is meglátták a tulipánokban lévő üzleti lehetőséget, 2020-ban már minden második emberre jutott egy szál tulipán, ami azt jelenti, hogy abban az évben több mint 175 millió szál tulipánt adtak el. Más szóval a tulipán a legtöbbet eladott virág az Egyesült Államokban – írja a Forbes.

Na, van egy kis hely a kertedben néhány tulipánhagymának? Aztán ki tudja…

Kép(ek) forrása: MTI fotóbank