Life Támogatott tartalom 2024. 04. 02.

Ezeket a betegségeket kockáztatod, ha rosszul alszol

Gyakran nem jön álom a szemedre vagy éppen nem bírsz kikelni az ágyból? Az alvásproblémákat nem szabad figyelmen kívül hagyni, számos betegséget okozhatnak.

Az embereknek már évszázadok óta van problémája az alvással, de a mai felgyorsult világban egyre nagyobb nehézséget okoz az éjszakai pihenés. Naponta ezermillió inger éri agyunkat, és ha még érzelmileg sem vagyunk a topon, akkor kialakulhatnak kisebb-nagyobb alvásproblémák, amelyek tartóssá válva további gondokat okozhatnak. Lássuk, mit kockáztatsz, ha nem kezeled ezeket!

Gajra megy az immunrendszer

Kevesen tudják, de az immunrendszer mélyalvásban aktiválódik, és ekkor dolgozik a legerőteljesebben. Egy 2016-os kísérletben tudósok összehasonlították az immunsejtek (T-limfociták) aktivitását azoknál, akik egész éjjel ébren voltak azokéval, akik aludtak. Nem meglepő módon az éjszakát alvással töltő csoport tagjainál a fehérvérsejtek nagyobb aktivitást mutattak, mint azoknál, akik nem aludtak. Ez azért lehetséges, mert a kialvatlanság stresszt jelent a szervezet számára. A stresszhormonok jelenléte pedig gátolja az immunrendszer működését, mert a test máshová mozgósítja az energiafelhasználását.

Az alvás segít az izomregenerációban és a sebgyógyulásban is.

Ezeket a betegségeket kockáztatod, ha rosszul alszol

Oda a teljesítőképesség

A rossz alvás a fizikai és szellemi teljesítőképesség rovására mehet. A nem megfelelő alvás minősége és az elégtelen alvásidő csökkentheti a fizikai teljesítményt, és növelheti a sérülések kockázatát. Az elégtelen alvásidő megnövelheti a reakcióidőnket, megnőhet  a balesetek kockázata is. Az álmatlanság emellett rossz hatással van az éberségi szintünkre, gyengíti a kognitív funkciókat, például a döntéshozatal, a kreativitás vagy a problémamegoldás terén.

A morcosságtól a depresszióig

Az alvási problémák hangulati változásokat, ingerlékenységet is okozhatnak, és elősegítik például szorongás vagy a depresszió kialakulását. Ezek a hangulati változások pedig tovább ronthatják az alvás minőségét, létrehozva egy ördögi kört.

Ha tartósan fennáll ez az állapot, akkor azt fogod magadon észlelni, hogy csak sodródsz az árral, a szervezeted túlélő üzemmódba kapcsol. Nem tudsz 15-20 percnél hosszabb ideig koncentrálni, és az egyszerűbb logikai összefüggések felismerése is problémát jelent majd.

Ezeket a betegségeket kockáztatod, ha rosszul alszol

Ezt kockáztatod

Ha elhanyagolod az alvásproblémákat, akkor hosszú távon számos olyan komoly betegséget kockáztatsz, amelyek negatív hatással lehetnek az életminőségedre. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Enyhébb esetben „csak” olyan problémákkal kell szembesülnöd, mint az elhízás vagy a bőrproblémák megjelenése. De ki akar ráncokat az arcára, meg sötét karikákat a szeme alá?

Ezért jobb, ha időben nyakon csíped az alvásproblémákat!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

 

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay