Life Támogatott tartalom 2024. 04. 02.

Könnyen dühbe gurulsz? – Ezek a tippek neked szólnak

Miért kezelik másként a férfiak a stresszt? Evolúciós vagy biológiai okai lehetnek? Tanuld meg férfiként kezelni a stresszt!

Valószínűleg mindenki tapasztalta már a saját bőrén, hogy a két nem képviselői általában másképpen reagálnak a stresszhelyzetekre. A nők szinte azonnal „kiengedik a gőzt”, és hajlamosak sírással és a problémák kibeszélésével csökkenteni a feszültséget. Ezzel szemben a legtöbb férfi hallgatásba burkolódzik, és valamilyen tevékenységbe kezd, hogy elterelje a figyelmét a kínzó gondolatokról.

A hormonok a háttérben

Kevesen gondolnák elsőre, de ennek evolúciós okai is lehetnek. A stressz eredete ugyanis mindkét nem esetében az ősidőkre vezethető vissza, amikor még szó szerint az életünkért kellett küzdeni. Bár az oxitocin mindkét nemnél megvan, a nők agya többet termel ebből a hormonból. Ez segít a stressz elűzésében a stresszhormonok lebontásával. Az oxitocin segít megerősíteni a kapcsolatokat, ugyanis fokozza a bizalmat, és csökkenti a félelemérzetet. Egy kutatás szerint a gyerekeknek, akik biológiai szüleikkel érintkeztek, jóval magasabb volt az oxitocinszintje, mint a nevelőszülőkkel élő gyerekeké.

Konfliktushelyzetekben, illetve vészhelyzetekben a férfiak inkább felveszik a kesztyűt vagy elmenekülnek a szituációból. A nők ezzel szemben hajlamosabbak a szociális értékekben kapaszkodót keresni, vagyis másokról való gondoskodással, barátkozással enyhíteni a stresszt.

Ma a munkahelyi, egzisztenciális, szociális, családi vagy esetleg az egészséggel kapcsolatos problémák jelentik a mindennapi stresszforrást. Ez másfajta megküzdési mintákat követel meg a férfiaktól, mint mondjuk az őskorban, a mamutok elejtésével kapcsolatos küzdelem idején. Most adunk néhány tanácsot, hogyan küzdj meg hatékonyan a stresszel férfiként!

Könnyen dühbe gurulsz? – Ezek a tippek neked szólnak

Időmenedzsment

Unásig ismételt frázis, de csodafegyver: tanuld meg beosztani az idődet és a feladataidat! Ha másképpen nem megy, vegyél egy vastag határidőnaplót, amelyben napokra, órákra lebontva tudod megtervezni az előtted álló időszakot. Ne csak azt írd be, ami határidős, hanem azt is, ami kevésbé tűnik fontosnak. Például egy baráti találkozót vagy csak egy netflixezést. A hatékony időmenedzsment segít minimalizálni a stresszt. A prioritások beállítása, a határidők betartása és szünetek beiktatása a munkába – mind hozzájárulhat ehhez a célhoz.

Testmozgás

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb eszköz a stressz legyőzésére. Futás, kerékpározás, súlyzós edzés vagy jóga egyaránt hatékony lehet. A lényeg a következetesség és a rendszeresség. Hetente legalább kétszer-háromszor tölts hosszabb időt valamilyen mozgással! Ha csak egy kiadós sétára futja, az sem baj, a lényeg, hogy iktasd be a mozgást az életedbe.

10 másodperces szabály

Kellemetlen beszélgetés előtt állsz? Valaki betalált a Messengeren a negativitásával? Vannak napok, amikor úgy érezheted, mintha minden összeesküdött volna ellened. Ettől függetlenül soha ne ülj fel a provokatív, bántó szándékú beszólásoknak. Adj magadnak legalább 10 másodperc gondolkodási időt szóban – írásban pedig még többet, ha valamire reagálni kell. Ne válaszolj csípőből, mert újabb támadási felületet adsz a másiknak.

Meditáció

Maszuno Sunmjo 48 leckében foglalta össze a belső béke megteremtéséhez szükséges lépéseket (Nyugalom, 21. század kiadó). A zen buddhista pap ebben egyebek között azt tanácsolja, hogy „esténként teremts békét magadban”. Japánban, egyes szótó zen templomokban a szerzetesek este nyolckor vonulnak el meditálni, hogy lecsendesítsék az elméjüket. A pap szerint erre azért van szükség, mert „napközben a munkába merülve eltompulnak a szorongásaink, aggodalmaink és félelmeink, este aztán teljes súllyal nehezednek ránk”.  Adj hát teret a légzőgyakorlatokkal átszőtt meditációnak!

Könnyen dühbe gurulsz? – Ezek a tippek neked szólnak

Tuti biztos módszer – a nevetés

Foglalkozz olyan dolgokkal, amelyek megnevettetnek. Ez tuti biztos módszer! A nevetés csökkenti a stresszt okozó hormonok szintjét a szervezetben, ami segít a szorongás és stressz leküzdésében. Emellett elősegíti az immunrendszer jobb működését. A nevetés felszabadítja az endorfinokat is, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapítói, mert enyhítik a krónikus fájdalmat és boldogságérzetet nyújtanak.

Jól látszik, hogy a stressz kezelésére számos módszer létezik. Csak élni kell ezekkel a lehetőségekkel, megtalálni a számodra ideális megoldást. Nem szabad hagyni, hogy a folytonos  idegeskedés tönkretegye az egészségünket és a szellemi jóllétünket!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre, és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay