Life Fehér Patrik 2024. 04. 03.

Ezek a legjobb vasútállomások Európában

Komplex szempontrendszer alapján rangsorolták Európa legforgalmasabb pályaudvarait, így meghatározva, melyik is közülük a legjobb. Magyar állomás nincs a rangsorban, de mi megnéztük, melyik kelhetne versenyre a többivel.

Az európai vasútállomások, pályaudvarok egy része jóval több egyszerű közlekedési csomópontnál. Elég itthon szétnézni, hogy építészeti remekművekkel találkozzunk, de aki járt már Bécsben, Milánóban, Londonban vagy ne adj’ isten Portóban, az még inkább tisztában lehet ezzel.

Bajban lennénk, ha legjobbat kellene közülük választani, de napjainkban, amikor mindenről is annyiféle adat rendelkezésre áll, valahogy összehasonlíthatóvá válnak a sokszor egymástól merőben eltérő helyek. Ezt az összehasonlítást a csomagmegőrzéssel foglalkozó Bounce tette meg nemrég, alapul véve Európa 30 legforgalmasabb állomását. Rangsorolásukkor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az utasok véleménye, a vágányok száma, a legközelebbi nemzetközi repülőtér közelsége vagy épp a közösségi médiában elért népszerűség.

Mindent egybevetve a tízpontos skálán 7,76 ponttal az első a zürichi főpályaudvar lett, mely minden kategóriában remekül teljesített. Szorosan mögötte a párizsi Gare du Nord lett a második 7,59 ponttal, mely ugyan forgalmasabb és a közösségi oldalakon is népszerűbb svájci társánál, talán épp a zsúfoltság miatt rosszabb utasértékelésekkel rendelkezik – ez vitte le a pontszámát. A bronzérmet a frankfurti főpályaudvar hódította el 7,3 ponttal.

Zürich Hauptbahnhof

Zürich Hauptbahnhof

Helyezés Vasútállomás Pontszám
1. Zürich Hbf (Svájc) 7,76
2. Gare du Nord, Párizs (Franciaország) 7,59
3. Frankfurt (Main) Hbf (Németország) 7,30
4. Roma Termini (Olaszország) 6,67
5. Amsterdam Centraal (Hollandia) 6,61
6. Gare de Lyon (Franciaország) 6,55
7. Milano Centrale (Olaszország) 6,55
8. Berlin Hbf (Németország) 6,04
9. Liverpool Street (Egyesült Királyság) 5,98
10. Köln Hbf (Németország) 5,69
Milano Centrale

Milano Centrale

Ha a Bounce által alkalmazott szempontrendszer alapján próbálnánk sorba rendezni a legfontosabb budapesti vasútállomásokat, akkor a nemzetközi versenyre a Nyugati pályaudvart (lásd a nyitóképen) lenne érdemes neveznünk – ha létezne egyáltalán a nevezés intézménye. A MÁV ugyan pontos adatokat nem közölt, de tavaly itt zajlott a legnagyobb utasforgalom, megelőzve a Keletit, a Délit és Kelenföldet. Google-értékelésekben ugyan a Keleti egy hajszállal vezet (3,8 vs. 3,7 csillag), de a reptérhez is a Nyugati van a legközelebb, és vágányból is itt van a legtöbb, szám szerint 17.

Forrás: Bounce
Kép(ek) forrása: Getty Images