Life Fehér Patrik 2024. 04. 04.

Nem divat már a telefonálás, ezt csinálják a fiatalok

Nem kopott ki teljesen a hanghívás a fiatalok kommunikációs szokásai közül, ám egyre kevésbé hagyatkoznak már a hagyományos telefonhálózatra.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a kommunikációs csatornák használatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), így pontosan képben vannak azzal, hogy évről évre csökken a hagyományosnak tekinthető eszközök használata. Figyelemmel követik többek között a vezetékes telefonok használatát, de a mobilos beszélgetéseket és az SMS-forgalmat is.

Vonalason 2005-ben még 10 milliárd perc volt a magyarországi éves teljes beszédforgalom, ez 2023-ra kétmilliárd percre apadt. A mobiltelefon visszaszorulása később kezdődött: míg a csúcsévben, 2018-ban másfél milliárd SMS-t küldünk, tavaly már csak egymilliárdot. Lefolytatott beszélgetéseink percei 2021-ben tetőztek: akkor egy magánelőfizetésre átlagosan havi 321 percnyi indított hívás jutott, ám azóta ez a szám folyamatosan csökken: 2023-ban 304 perc volt az átlag.

Fontos azonban, hogy nem pötyögünk, vagy beszélünk kevesebbet.

A helyzet csupán annyi, hogy a beszélgetések és a szöveges üzenetek felületet váltottak, és átköltöztek a csetprogramokba. Magánjellegű kommunikációban az internethasználók 93 százaléka használ ilyen alkalmazásokat, de az NMHH felmérésében résztvevők 53 százaléka a munkával kapcsolatos kommunikációban is beveti ezeket. Az is kiderült, hogy a magyar internetezők legnagyobb számban a Messengert, a Vibert és a WhatsAppot használják.

Kép: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images

Kép: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images

Ahogy az lenni szokott, ez az újdonság is a fiatalokat ragadta meg először. Míg a 15–20 évesek alig 3 százaléka nem csetel, a 65 feletti korosztályban ez az arány 13 százalék; internetes telefonálással a legfiatalabbak csupán 28, a nyugdíjaskorúaknak viszont 41 százaléka nem él. Ezzel szemben “hagyományos” mobilhívást (magáncélból) a 15–20 évesek 35 százaléka egyáltalán nem szokott folytatni, miközben az idősebbeknek csak 24 százaléka.

Kép: NMHH

Kép: NMHH

Forrás: NMHH
Kép(ek) forrása: Getty Images