Life FIRSTCLASS 2024. 02. 28.

Milliárdokat fizetnek a mobiljukkal a magyarok

Folytatódik az okostelefonos fizetések szárnyalása: a múlt év után idén januárban is nőtt a tranzakciók száma, valamint a vásárlások összege egy hazai banknál.

Az okostelefonos fizetések száma 49 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Ez 58 százalékos forgalomnövekedéssel párosult – közölte a K&H. A különböző alternatívák közül a Google Pay-fizetések érték el a legjelentősebb növekedést: a tranzakciók száma 53 százalékkal emelkedett, az elköltött összeg pedig 60 százalékkal lett magasabb. Ugyanakkor az egy tranzakcióra jutó összeg alapján az Apple viszi a prímet.

Az év első hónapjában összesen közel 4,6 millió alkalommal fizettek okostelefonnal a pénzintézet ügyfelei, a tranzakciók összege megközelítette a 35 milliárd forintot. A Google Pay esetében 1,7 millió januári tranzakcióra 11,6 milliárd forintos költés jutott.

Az Apple Pay-fizetések száma 47 százalékkal 2,8 millióra nőtt, az ezekhez köthető forgalom pedig 58 százalékkal, 23 milliárd forintra gyarapodott. Az egy okostelefonos fizetésre jutó átlagérték januárban 7576 forintot tett ki, az Apple Paynél ugyanez meghaladta a 8100 forintot.

A pénzintézet fejlesztéseinek köszönhetően tavaly november óta nemcsak a bankkártyák, hanem a K&H-s SZÉP-kártyákat is be lehet „költöztetni” az okostelefonokba, és így érintésmentesen lehet velük fizetni. Egyelőre még nem minden elfogadóhelyen van erre lehetőség, de folyamatosan bővül ez a fizetési mód is az elfogadóhelyi hálózatban.

Kép(ek) forrása: Getty Images