Life FIRSTCLASS 2024. 02. 14.

Százmilliókat költenek társkeresésre a magyarok

Szívesen áldoznak társkeresős szerelemre a magyarok, ráadásul nem is keveset. A férfiak összességében jóval aktívabbak, mint a nők.

Összegben a több százmillió forintot, darabszámban a 60 ezret is meghaladta azon kártyás költések száma, amelyek során az Erste Bank ügyfelei a legnépszerűbb online társkereső oldalakon és társkereső alkalmazásokban fizettek 2023-ban. A kártyahasználat száma három év alatt 17 százalékkal nőtt, míg értéke a másfélszeresére emelkedett ez idő alatt.

A társkereső portálokon kártyával fizető erstések száma 2023-ban meghaladta a tízezer főt. Míg a koronavírus-járvány által inkább érintett 2021-ben és 2022-ben nőtt a felhasználók száma (tíz, illetve öt százalékkal), addig tavaly hét százalékkal csökkent az előző évhez képest – de még így is hét százalékkal többen ismerkedtek online, mint 2020-ban.

A kártyaköltések adatai alapján a társkereső oldalak szolgáltatásaiért elsősorban a férfiak fizetnek, az ilyen portálokon 2023-ban a bankkártyájukat használók mindössze 27 százaléka volt nő. A pártalálásért nemcsak kevesebb hölgy fizet, de aki igen, az is ritkábban használja a kártyáját erre a célra: havonta átlagosan másfél alkalommal fizettek a nők a társkeresőkön, míg a férfiak két és félszer.

Ugyanakkor a hölgyek átlagban többet költenek: míg esetükben a tranzakciók átlagos értéke 6600 forint volt, a férfiaknál ötezer. A különbséget valószínűleg az eltérő platformhasználati szokások magyarázzák: a nők más oldalakat részesítenek előnyben, mint a férfiak, illetve egyes portálokon vannak olyan – jellemzően olcsóbb – szolgáltatások, amiért a hölgyeknek nem kell fizetniük.

Százmilliókat költenek társkeresésre a magyarok

Az online társkeresőket nők esetében elsősorban az X (46 százalék), míg férfiaknál az Y generációba tartozók (43 százalék) használják. A férfiak között a harmincasok aránya másfélszer akkora volt 2023-ban, mint a hölgyek esetében, míg a negyveneseknél a nők felé billen a mérleg. Az átlagéletkor ennek megfelelően a nőknél valamivel magasabb (46 év), mint a férfiaknál (41 év), ugyanakkor mindkét nem esetében a 44 évesek vannak a legtöbben.

Online ismerkedni azonban idősebb korban is lehet. A tavalyi erstés kártyás fizetések adatai alapján a férfiak két százaléka már 70 év feletti, sőt a legidősebb társkereső 85 éves volt 2023-ban, míg a nőknél a 70 év felett járók aránya 3 százalék, és a legidősebb ismerkedni vágyó hölgy tavaly betöltötte a 90-et.

Kép(ek) forrása: Getty Images