Life Fehér Patrik 2024. 04. 05.

Behatolt egy drón Észak-Koreába, ezt rögzítette

Csak évekkel később, névtelenül merte közzétenni felvételeit az az ember, aki egy hagyományos drónnal csak úgy átrepült az észak-koreai határon. Tanulságos képek születtek.

A világtól elzárkózó kommunista diktatúra, Észak-Korea valódi arcát nemigen ismeri senki, aki nem ott él, a turistáknak és az egyéb vendégeknek is mindig azt mutatja meg a helyi vezetés, amit láttatni akarnak. A kontroll azonban nem tökéletes, időről időre felszínre tör a valóság.

Nemrég a Redditre került fel egy kínai felhasználónak köszönhetően egy csokornyi légi felvétel Észak-Koreáról, egészen pontosan a kínai határon lévő Sinidzsu városáról. Az internet és a közösségi oldal által nyújtott névtelenségbe burkolózó ember azt írta a képek mellé, hogy még 2020-ban készültek egy mezei DJI drónnal, mellyel egyszerűen csak átrepült a határon, és fotózott, valamint videózott. Felvételeit eddig nem szerette volna nyilvánosságra hozni, mert – ahogy az látszik is néhány képen – lebukott az eszköz, és tartott az esetleges, határon is átnyúló retorzióktól.

12 fotó megtekintése

A képek készítője azt is írta, ma már nem tudná ugyanezeket a felvételeket elkészíteni, mert a határon geokorlátozást vezettek be. Képei kapcsán néhányakban felmerült a kétség, hogy azok valódiak-e, de az összkép azt sugallja, hogy ezek tényleg igazi képek, nem mesterséges intelligencia által készítettek.

Behatolt egy drón Észak-Koreába, ezt rögzítette

A kínai határtól 1,2 kilométerre lévő város utcái a felvételeken nagyon üresek. Járműveket csak elvétve látni, forgalomban részt vevő autót vagy buszt csak keresve találunk, pedig Észak-Korea negyedik legnépesebb településéről beszélünk kb. 350 ezer fővel. Nem hiányzik viszont Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréja a város egyik főépületéről.

Behatolt egy drón Észak-Koreába, ezt rögzítette

Feltűnő még, hogy az utcák vízelvezetése sem igazán megoldott, ahogy azt például mi megszoktuk, de utcai lámpák is csak a főbb utakon láthatóak.

 

Behatolt egy drón Észak-Koreába, ezt rögzítette

Kép(ek) forrása: Reddit/XiaHao2