Life Fehér Patrik 2024. 04. 05.

Ne lepődj meg, ha majd ilyen robotba botlasz a munkahelyeden

Az irodák, de akár a bevásárlóközpontok komplex világában is elboldogul a Hyundai és a Kia közös robotja. A gép képes felismerni, kinek kell csomagot vagy kávét vinnie, ehhez elég csak ránézni.

A Hyundai nem most kezdett a robotokkal foglalkozni: már évek óta övék a Boston Dynamics, akik többek között napjaink legnépszerűbb robotkutyáját, Spotot készítik. A dél-koreai cégóriás talán ezekből a tapasztalatokból is építkezve önállóan is dolgozik: a Kiával összefogva előrukkolt egy teljes egészében önálló terméknek tekinthető robottal, DAL-e Delivery-vel.

Angol neve már sugallja, hogy egy kiszállítórobotról van szó. Alapjait egy 2022 decemberében már leleplezett gép adja, de ez egy jelentősen továbbfejlesztett változat. Elsősorban olyan komplex környezetekben lehet hasznos társ az autonóm, azaz teljesen önműködő gép, mint egy irodaház vagy egy bevásárlóközpont, ahol 1,2 méter/másodperces sebességével gond nélkül ellavíroz az emberek és egyéb tereptárgyak közt.

Ne lepődj meg, ha majd ilyen robotba botlasz a munkahelyeden

Teszi mindezt úgy, hogy akár tízkilós terhet is cipel “hasában”, vagy éppen 16 pohár kávét visz, és nem lötyögteti ki őket. A kávét persze csak az kapja meg, akinek jár – erről a házon belül fejlesztett arcfelismerő rendszer gondoskodik, melyet a koreai hatóságok is hitelesítettek kiberbiztonsági szempontok szerint. Tetején 11,6 colos kijelző kapott helyet, itt lehet a rendszer állapotát ellenőrizni.

A kilötyögtetést elkerülendő, illetve úgy általában a stabil működést elősegítve alacsonyra került a robot súlypontja. Lekerített sarkú hasábformája is ezt a célt szolgálja: ha véletlen nekimenne valaminek, az sem jelentene vészesen nagy problémát. A szintek közötti közlekedést is simán megoldja, kapcsolatba lépve a liftek és az önműködő ajtók rendszereivel.

Ne lepődj meg, ha majd ilyen robotba botlasz a munkahelyeden

A gép ára nem ismert, az azonban igen, hogy már idén, a második negyedévben bevetik egy frissen nyíló, már robotbarátra tervezett szöuli irodaházban.

Forrás: Hyundai Motor Group