Life Kovács Miklós 2024. 04. 06.

Átütő erejű vizuális körítést kap a rocktörténet egyik legjelentősebb albuma

Teljes vizuális frissítést kap a rocktörténelem egyik legjelentősebb albuma, az idén ötvenéves születésnapját ünneplő Dark Side of The Moon.

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legjelentősebb albuma, a Pink Floyd – Dark Side of the Moon. A jeles dátumra készülve tavaly a zenekar dobosa Nick Mason jelentett be egy pályázatot a világ animátorai, vizuális szakemberei számára, amelyre bárki jelentkezhetett. Az album összes számához vártak vizuális ötleteket, videoklipeket, egészen 2023. december 31-ig. A beérkezett műveket szakértő zsűri bírálta el (többek között Terry Gilliam és Anton Corbijn), majd idén, vagyis pontosabban ezen a héten sorban jelennek meg a győztes alkotások, szám szerint tíz darab, minden zeneszámhoz egy. 

A Pink Floyd már a zenekar kezdeti évei óta együttműködik animátorokkal (Ian Emes, Gerald Scarfe stb.). Egyes esetekben a dalokat kísérő vizuális elemek úgy összenőttek a hangokkal, hogy ma már elválaszthatatlanok azoktól. 

Az album borítója is ikonikus, többször feltűnt kiállításokon is a prizma motívum (Fotó: Rahman Hassani/SOPA Images/LightRocket Getty Images)

Az album borítója is ikonikus, kiállításokon is többször feltűnt a prizmamotívum (Fotó: Rahman Hassani/SOPA Images/LightRocket Getty Images)

A kezdeményezés generációkat is összeköt, fiatal alkotók számára ez a pályázat nyújtott betekintést a legendás zenekar életművébe. Végül 900 videó érkezett a pályázatra, az első helyezést és a 100 000 font (45 millió Ft) fődíjat a Brain Damage dalhoz készített videó nyerte el, melyet a grúziai Rati Dabrundashvili és Nastassja Nikitina jegyez. Ezt az alkotást a zárónapon, április 7-én mutatják meg a nagyközönségnek. 

Minden díjazott 10 ezer font jutalomban részesült, a már említett fődíj, a második helyezett (Time, David Horne) 25 ezer fontja, valamint a harmadik kiemelt (Eclipse, Monica Fibbi) 10 ezer fontja ezen felül értendő.  

Az eddig megjelent művek a Pink Floyd hivatalos Youtube-csatornáján érhetők el, többek között a jól ismert slágerhez, a Money című dalhoz készült gyurmaanimáció is, mellyel Kate Isobel Scott került be a válogatásba.

Pink Floyd – Dark Side of the Moon

Ez az 1973-ban megjelent lemez méltán vált a legnagyobb példányszámban eladott albumok egyikévé. A koncepcióalbum dalai a mindennapok sötét oldalát, az emberi létezés árnyoldalait (idő, pénz, háború, őrület és a halál) járják körbe.

A Pink Floyd 1973-ban Los Angelesben (Fotó: by Jeffrey Mayer/WireImage)

A Pink Floyd 1973-ban Los Angelesben (Fotó: by Jeffrey Mayer/WireImage)

Zeneileg a klasszikus, alternatív rock és a modern elektronikus megoldások egyvelege, egy igazi kísérletezésekkel teli, bátor alkotás, melyet a londoni Abbey Road Studiosban rögzítettek 1972 júniusa és 1973 januárja között. 50 millió eladott példánnyal világviszonylatban ez a második legsikeresebb albumnak tekinthető, mivel csak Michael Jackson Thriller című albumából vásároltak többet az emberek.

Forrás: Neatorama
Kép(ek) forrása: Getty Images