Life Fehér Patrik 2024. 04. 08.

Megmukkanni is tilos ebben az új kávézóban

Semmilyen zajt nem szabad csapni egy frissen nyílt kávézóban Japánban. Még rendelni sem lehet szóban, de az elsőre kissé furcsa szabálynak igen nyomós oka van.

Habár április elsején nyílt, az oszakai Shojo kávézó legfontosabb szabályát nem a bolondok napja ihlette. Alapvetően egy csendes, vagy ha továbbmegyünk, néma kávézóról van szó,

ahol tilos beszélgetni.

Tényleg minden a csendről szól: nincs andalító háttérzene, nincs csevej a kávézópartnerrel, de még a rendelést sem szóban kell leadni a pincérnek, hanem rá kell mutatni a menüben a rendelni kívánt tételre. Ebben a közegben az egyidejűleg 16 vendég fogadására alkalmas egységben legfeljebb a léptek zaja hallatszik, a kint adott esetben csepergő esőé, vagy éppen a készülő italé, legyen az kávé vagy a Japánban igen kedvelt zöldteaféle, a maccsa.

Ebben a kávézóban elvárás a csend, beszélgetni is tilos

Igazi felüdülés lehet betérni egy ilyen helyre a nagyvárosi rohanásból, a forgatagból és zajból. A dolgozók számára azonban nem csupán a műszak alatt csendes a világ: a helyen csak siketek és nagyothallók dolgoznak, így egy kicsit az ő világukat is megtapasztalhatják a vendégek.

Ebben a kávézóban elvárás a csend, beszélgetni is tilos

Ennek is köszönhető, hogy a nem kívánatos beszéden kívül más csatornákon kezdődik meg a kommunikáció. Játszik például az írás, vagy épp a mutogatás: az amatőrök tényleg a szó szoros értelmében csak mutogatna, a profik viszont jelbeszédet is alkalmazhatnak. A körülmények minden embert egyenlővé tesznek, függetlenül attól, ki mit hozott a Shojo ajtaján kívülről.

Ebben a kávézóban elvárás a csend, beszélgetni is tilos

Aki kicsit jobban bele szeretné magát ásni ebbe a világba, arra is megtalálja itt a lehetőséget. A hagyományos zárórát követően 2000 jenért (4750 Ft) egyórás jelbeszédkurzusokat lehet venni a személyzettől egy jóféle maccsa társaságában.

Ebben a kávézóban elvárás a csend, beszélgetni is tilos

A kávézó/teázó szerint a csend segít abban is, hogy jobban, másképp érezzék a vendégek a zöld tea jellegzetes ízét. Mivel egy érzékszervre nem dolgozik, felerősödik a többi, így az ízlelés is, új élményt teremtve ezzel.

Forrás: prtimes.jp