Life Fehér Patrik 2024. 04. 08.

Kőkemény sportnak is beillik az életmentők tesztje

A parti őrség állóképességi tesztjéből önálló sportág lett, a legjobbak az embert próbáló kihívásokat is emberfeletti teljesítménnyel oldják meg.

Ha a parti őrségek munkájáról kellene beszélnie az embereknek, a legtöbben talán a Baywatch című sorozatban látottakat tudnák visszaidézni. Ennél azért jóval többről van szó: ezek az emberek is mások megmentésnek szentelik saját életüket, ebben a szakmában sem fér bele hiba vagy késlekedés.

Munkahelyük részben irigylésre méltó, ha azt nézzük, hogy tengerpartokon kell várniuk a bevetésre, azonban ha baj van, ők nem pattanhatnak mentőautóba: futni vagy úszni kell, és sokszor puszta kézzel kimenteni az embereket szorult helyzetükből. Épp ezért minden hivatásos parti őrnek komoly fizikai teszten kell megfelelnie.

Ebből a tesztből Ausztráliában a 20. század elején egy önálló sportág fejlődött. Klubok alakultak erre, melyek tagjai legtöbbször épp a parti őrség tagjaiból verbuválódtak, és egymás ellen versenyeztek. Ennek egy modern formája a Red Bull Ocean Rescue, melynek harmadik kiadását múlt szombaton rendezték a franciaországi Biarritzban.

10 fotó megtekintése

Kőkemény sportnak is beillik az életmentők tesztje

A résztvevőknek egy 6,5 kilométeres, a 11-13 Celsius-fokos Atlanti-óceánt is érintő pályán kellett úszni, futni, kajakozni, szikláról a vízbe ugrani és a parti őrségnél rendszeresített deszkán evezni. Mindezt hat feladatba rendezték, a fináléban pedig mindent kellett csinálni. Épp emiatt nemcsak a fizikai erőnlét volt fontos, hanem az is, hogy mentálisan is rendben legyenek: csak így lehet fáradtan is jó sorrendben, az utasításoknak megfelelően megfelni a kihívásoknak.

Kőkemény sportnak is beillik az életmentők tesztje

Kőkemény sportnak is beillik az életmentők tesztje

A férfiak győztese, Alan Le Gall végül 53 perc 18 másodperc alatt teljesítette a versenyt, a nők legjobbja, Thaïs Delrieux-nak ehhez 1 óra 2 perc és 3 másodperc kellett.

Kőkemény sportnak is beillik az életmentők tesztje

Forrás: Red Bull Content Pool
Kép(ek) forrása: Baptiste Fauchille / Red Bull Content Pool