Life Fehér Patrik 2024. 04. 10.

Már azt is tudja az MI, milyen zenét hallgatnál

A Spotify új funkciója azt ígéri, elég csak megmondani, nagyjából mire vágyunk, és a mesterséges intelligencia ez alapján összerakja a személyre szóló tökéletes zenelejátszási listát.

Veled is előfordult már az, hogy zenét szerettél volna hallgatni, de egyszerűen egyik szám sem volt szimpatikus, és csak percekig kerested, mit hallgatnál? Ha legalább azt meg tudod fogalmazni röviden, milyen zenére vágynál, a Spotify azt ígéri, hogy a mesterséges intelligencia segítségével összeállítja a tökéletes, személyre szabott lejátszási listát.

Az AI Playlist nevű funkció egyelőre csak béta-üzemmódban indul a prémiumfelhasználóknak és csak az Egyesült Királyságban, illetve Ausztráliában, de ott már lehet próbálkozni az egyedi utasításokkal. Mindössze egy chatszerű felületre kell a készülékeken bepötyögni pl. az olyan parancsokat, mint “pihentető zene, hogy felvidítson allergiaszezonban”, vagy “lejátszási lista, amitől úgy érzem magam, mint a főszereplő”. Ezeket a mesterséges intelligencia feldolgozza, és összerakja a zenei listát, melyet további utasításokkal lehet pontosítani, finomítani.

A rendszer képes helyekre, állatokra, tevékenységekre, filmes karakterekre, színekre, de akár még emojikra vonatkozó megoldásokat is kezelni és értelmezni. Kiemelik azonban, hogy mivel egy még bőven tesztelés alatt álló dologról van szó, azt nem érdemes például elvárni tőle, hogy aktuális események vagy bizonyos márkák kapcsán kapjon a felhasználó egy releváns lejátszási listát.

A Spotify folyamatosan kísérletezik különféle, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó eszközökkel. Korábban bemutatott innovációjuk is kifejezetten ígéretesen hangzik:

Forrás: Spotify
Kép(ek) forrása: Getty Images