Life Kovács Miklós 2024. 04. 11.

Számítógép mondja meg, milyen a finom sör

Belga kutatók a mesterséges intelligencia segítségével javították fel söreik ízprofilját, de véleményük szerint a sörfőző mesterekre is szükség lesz még.

Akár egy gyümölcsös meggysört, akár egy erőteljesebb trappistát említünk, a belga sörök régóta híresek változatosságukról, minőségükről, hagyományaikról. Kutatók most azt állítják, hogy a mesterséges intelligencia erejét felhasználva még jobb belga söröket tudnak majd alkotni.

A kutatást vezető Kevin Verstrepen, a KU Leuven Egyetem professzora szerint a mesterséges intelligencia segíthet az emberi ízérzékelés összetett összefüggéseinek feltárásában. “A sör – a legtöbb élelmiszerhez hasonlóan – több száz különböző aromamolekulát tartalmaz, amelyeket a nyelvünk és az orrunk érzékel, majd az agyunk ezeket egy ízprofillá egyesíti. A vegyületek azonban kölcsönhatásban vannak egymással, így az érzékelés módja összetett, egy aroma jelentősége a többi koncentrációjától is függ” – mondta.

Alámerültek a sörök világába

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukból kiderül, hogy alapos munkát végeztek: 250, kereskedelmi forgalomban kapható, 22 különböző stílusú – lager, világos, gyümölcsös, nyugat-flandriai és alkoholmentes – belga sör kémiai összetételét elemezték.

A számítógép megmondja milyen a finom sör

A vizsgált tulajdonságok között szerepelt az alkoholtartalom, a pH, a cukorkoncentráció, valamint több mint 200 különböző, az ízben szerepet játszó vegyületet is vizsgáltak. Többek között az élesztők által termelt észterek és a komlóból származó aromás vegyületek (terpének) jelenlétét és koncentrációját figyelték. Egy 16 fős kóstolóbizottság mind a 250 sört megkóstolta, majd és pontozta 50 különböző tulajdonság, például a komlóíz, az édesség és a savasság alapján – ez a folyamat három évig tartott.

A kutatók a közönség ízlését is tekintetbe vették, a RateBeer online fogyasztói értékelő platformról 180 000 véleményt gyűjtöttek össze különböző sörökről, és azt találták, hogy az italok értékelését olyan jellemzők is befolyásolták, mint az ár, de a sörözők ízről alkotott képe – például keserűség, édesség, alkohol- és malátaaroma – egybesett a kóstolóbizottságéval.

A full glass of Belgian abbey beer is standing in front of many different types of Belgian beer bottles against white background. The bottles in the background are blur, providing space for text.

Az MI megjósolja, milyen lesz a sör íze

A begyűjtött adatok alapján a csapat gépi tanuláson – a mesterséges intelligencia egy formáján – alapuló modelleket készített, hogy bizonyos összetétel alapján megjósolja, milyen íze lesz egy sörnek. Ezzel tulajdonképpen a hosszas kísérletezést gyorsítják fel, így nem kell lefőzni, érlelni a sört, hogy a kóstoláskor végül kiderüljön az íze, a gép előre megmondja, mire számíthatunk. A kóstolóbizottság eredményei azt mutatták, hogy a mesterséges intelligencia által javasolt kiegészítések mind az alkoholos, mind az alkoholmentes sörök értékelését javították, többek között az édesség, a testesség és az általános íz tekintetében.

Bár a modelleknek vannak korlátai, többek között az, hogy csak kiváló minőségű, kereskedelmi sörökön alapuló adathalmazok felhasználásával dolgozták ki őket, Verstrepen szerint fő alkalmazási területük az alkoholmentes sörök finomítása lehet, így közelíthetik azok ízét az alkoholos változatokéhoz. 

A sörfőző mestereknek azért szerencsére nem kell nyugdíjba vonulniuk, a főzés folyamatát, az alapanyagok kezelését még nem tudja elvégezni a mesterséges intelligencia, bár ha a robotika világa ilyen ütemben fejlődik, még erre is sor kerülhet.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images