Life Erdős Norbert 2024. 04. 12.

Kincset találtak egy templom alatt

Több ezer pénzérme volt abban az edényben, amelyet egy buddhista szentély alatt találtak a régészek Indiában. Azt egyelőre nem tudják ki rejtette oda.

Fémpénzek ezreivel teli agyagedényre bukkantak régészek az indiai Telangána állam egyik buddhista szenthelye alatt. A helyi hírportálok beszámolója szerint a 15 centiméter magas agyagedényre 60 centivel a föld alatt bukkantak.

Az edényben egészen hihetetlen, de mintegy 3730 darab ólomból készült pénzérme lapult, amelyek a harmadi-negyedik századból származhatnak.

A durván 1700 éves érmék egyik oldalára elefánt mintát nyomtak, a másikra pedig valamilyen spirituális szimbólumot.

A szakértők szerint abban az időben, amikor a pénzeket verték az Iksvaku dinasztia uralkodott India azon részén, ahol a rábukkantak az agyagedényre. A kutatók arról nem beszéltek, hogy ki és miért rejthette ezt a sok pénzt az edénybe, valószínűleg erre még nem jöttek rá.

Kincset találtak egy templom alatt

A régészek az edényen kívül számos kerámiát, üvegből és kőből készült gyöngyöket, mészkőből faragott szobrokat is találtak a környék ásatásain.

Nem is olyan rég egy svédországi szigeten egy 17. századi templom fűtésrendszerének korszerűsítése közben mintegy 170 ezüstpénz került elő, amelyek feltehetőleg 1150 és 1180 közé tehetők. Ezen ásatások alkalmával a kutatók emberi maradványokat is felfedeztek.

Fotó: JÖNKÖPING COUNTY MUSEUM

Fotó: JÖNKÖPING COUNTY MUSEUM

Az érmék úgynevezett brakteáták voltak, vagyis lemezpénzek, amelyeket vékony fémlemezekre vertek és csak egyik oldalukon található minta.

Kép(ek) forrása: Thehindu.com