Life Fehér Patrik 2024. 04. 13.

Felújítják Olaszország híres látványosságát

Történelme során még sosem esett át akkora felújításon Firenze világhírű hídja, a Ponte Vecchio, mint ami a következő két évben vár rá. A munkálatokat követően az eddigieknél is szebb lehet a világörökségi helyszín.

1345-ben épült Firenzében a Ponte Vecchio, mely mindig is fontos szerepet töltött be. Nem csak az olasz városra volt nagy hatással, de a világra is, elég csak például az ott lévő híres aranyműves boltokra gondolni. Jelentőségét jól mutatja, hogy ez volt az egyetlen híd, melyben a visszavonuló német sereg nem okozott károkat a második világháborúban.

Habár az elmúlt közel 700 évben mindig volt, aki foglalkozott vele és karbantartották, illetve renoválgatták, jelentősebben sosem estek neki, pedig kapott hideget-meleget az emberektől és a természettől. Ráférne pedig egy, a szerkezetet is érintő felújítás, valamint egy alapos takarítás.

1966 novemberében egy áradás okozott komoly károkat a Ponte Vecchióban

Ez most meg is történik,

ugyanis Firenze városa és a helyi bortermelők elkülönítettek kétmillió eurót (785 millió forintot) erre a célra.

“Ez egy történelmi projekt, mert a Ponte Vecchión még sosem végeztek ilyen mélyre ható helyreállítási munkálatokat” – mondta csütörtökön újságíróknak Dario Nardella, Firenze polgármestere. “A végén még szebb hidunk lesz az eddig látottaknál.”

Felújítják Olaszország híres látványosságát

Ami a részleteket illeti, a takarítás során megszabadítják a gyalogos átkelőt az azt benövő algáktól, moháktól, zuzmóktól és egyéb gyomoktól, és eltávolítják a vízben lévő, oda nem való vegyi hulladékokat. Ezen felül megújul a járófelületet és szerkezetében is megerősítik a hidat úgy, hogy az a változásokkal együtt is megfeleljen a világörökségi helyszínek követelményeinek.

Felújítják Olaszország híres látványosságát

A munkálatok idén októberben-novemberben kezdődnek a híd felső szakaszán, az alsó részre 2025 nyarán és 2026-ban kerül sor.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images