Life Hirdetés 2024. 04. 15.

Főnök, neked is aludnod kell! (x)

Egy felelős vezető nemcsak a cége anyagi biztonságáról, de a dolgozói testi-lelki jóllétéről – és ha kell, még a jó alvásáról is – gondoskodik. Ma már egyáltalán nem ördögtől való a munkahelyi „well-being” szemlélete, de azért akad még tennivalója a HR-nek ezen a téren. Persze az sem baj, ha ebben a főnök is partner.

Krisztián egy nemzetközi multi regionális vezetője, Közép-Európában öt ország tartozik hozzá. Ehhez a munkához szüksége volt egy profi HR-vezetőre, és nagyon örült, amikor rátalált Zsuzsára, aki első perctől kezdve a jobbkeze volt.

A jó munkaerőt nemcsak megszerezni, megtartani is kell

Zsuzsa eddig is nemzetközi környezetben mozgott, és mindig is követte a HR-szakma aktualitásait, Krisztiánnak pedig pont erre volt szüksége a cég bővülése és a dolgozói elkötelezettség növelése miatt. A 21. századi munkavállalók – főleg a Z-generáció tagjai – ugyanis már nemcsak magas fizetésekre vágynak. Legalább ilyen fontos számukra, hogy egyensúly legyen a munka és a magánélet között, amihez valós HR-támogatást lehet biztosítani olyan egyszerű lépésekkel, amelyeket számos nagy cég is alkalmaz már világszerte. Belsős tréningeket tartott a time-management és a stresszkezelés fontosságáról, és sokan élnek az általa bevezetett céges kondibérlettel is. Az alvás világnapjára pedig egy remek workshopot szervezett a helyes alváshigiénéről.

Egy jó főnök példát mutat

Bevallom, először nem igazán értettem, mire jó ez – meséli Krisztián. – Aztán amikor egy meetingre késve futottam be az aznapi sokadik kávémat szorongatva, ráadásul sikerült mindenki előtt összevesznem a sales-esünkkel, akinek többször kellett finoman kiigazítania a prezentációmba csúszott hibákat, Zsuzsa megkérdezte tőlem, mennyit aludtam aznap éjjel. Én csodálkoztam a kérdésen, mert nem gondoltam volna, hogy ennyire látszik rajtam a fáradtság. Akkor már hetek óta felébredtem éjszakánként, és nem is tudtam visszaaludni, mert nyomasztott a sok projekt. Zsuzsa finoman mosolygott, és csak annyit mondott: „A jó főnök azzal is példát mutat, ahogyan alszik.”

Az alvás hatással van a munkahelyi teljesítményre

Átküldött nekem egy tanulmányt, amely arról szólt, hogy a stressz és az alvás milyen óriási mértékben befolyásolja a munkahelyi teljesítményünket. Ha ugyanis nem alusszuk ki magunkat, ingerlékenyebbek, szétszórtak leszünk, csökken a koncentrálóképességünk, lassulnak a reflexeink, és felerősödnek a negatív érzelmeink is. Ma már számokban mérhető, hogy ilyen állapotban mennyivel több hibát ejtenek a dolgozók, és mennyivel csökken a hatékony munkával töltött munkaórák száma. Éppen ezért a munkáltatónak ugyanúgy érdemes odafigyelnie arra, hogy a dolgozói fizikailag és lelkileg is megfelelő állapotban érkezzenek be az irodába, mint amennyire saját magunknak is tennünk kell ezért.

A Sedacur forte segít, hogy jól aludj

Ezután már alaposan átolvastam a Zsuzsa által körbeküldött ppt-t, és rengeteg olyan alváshigiénés és életmódbeli tanácsot találtam benne, amely nekem is hasznos lehet. Másnap kaptam tőle egy doboz Sedacur fortét is, egy üzenettel: „Az életmódváltást nem tudod megúszni, de mellette átmenetileg ez is segíthet.” Ez a gyógyszer ugyanis három nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel a Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanom, hogy tompul tőle a figyelmem vagy nő a reakcióidőm, és az autóvezetéshez szükséges készségekre sincs negatív hatással. A gyógyszert recept nélkül tudtam megvenni a patikában, és ezredszer is hálát adtam a HR-esem javaslatáért.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Amikor a hóhért akasztják

Aztán egy pénteken, késő este láttam, hogy ő még zöld a Teamsen, ezért felhívtam, és megkérdeztem, mi olyan sürgős, hogy jóval a munkaidő lejárta után is dolgozik. Elmondtam neki, hogy én nem szeretnék egy ilyen kiváló szakembert a túlterheltség miatt elveszíteni, és átbeszéltük, hogyan és miben tudnám segíteni őt, hogy jusson ideje pihenni, töltődni. Ő a meglepetéstől szóhoz sem jutott, én azonban csak ennyit mondtam: „Tudod, Zsuzsa, ilyen az, amikor a hóhért akasztják.”

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.