Life Fehér Patrik 2024. 04. 15.

Megdőlt a férfiak legrégebbi, 38 éves atlétikai rekordja

1986 óta senkinek nem sikerült olyan messzire eljuttatnia egy diszkoszt, mint vasárnap egy litván sportolónak.

Jürgen Schult 1986 júniusában, diszkoszvetésben elért 74,08 méteres teljesítményének olyan sokáig nem értek a nyomába, hogy ez lett az atlétika legrégebbi férfi világcsúcsa. Így volt ez egészen a vasárnapi napig, amikor is Mykolas Alekna egy oklahomai versenyen

74,35 méteres diszkoszvetést mutatott be.

A 21 éves litván sportoló szakága legjobbjai közé tartozik: 2022-ben ezüstérmes lett a világbajnokságon, míg tavaly a budapesti atlétikai vb-n egy bronzéremmel gazdagodott. Rekordja a World Athletics szerint még nem tekinthető teljesen hivatalosnak, a szokásos ratifikációs eljárások még hátravannak, azonban azt is hozzáteszik, hogy Alekna hat dobásból álló sorozata a valaha volt legjobb. A sportoló minden dobása érvényes volt, nem dobott 70 méter alatt, átlaga pedig 71,79 méter. Legjobb dobását az ötödik körben teljesítette.

Az Alekna-család egyébként nagyon ért a diszkoszvetéshez: Mykolas apja, Virgilijus még 2000-ben dobott 73,88 métert, mely immár “csak” a harmadik legjobb eredmény a világon.

Ha hitelesíti a Nemzetközi Atlétikai Szövetség az új csúcsot, a férfiaknál a következő megdöntésre váró rekordmatuzsálem a kalapácsvetés lesz. Ott 1986 augusztusában értek el máig utolérhetetlennek bizonyuló teljesítményt: Jurij Szjedih 86,74 méteres dobása máig rekord. A nőknél a prímet ebben a tekintetben a 800 méteres síkfutás viszi, Jarmila Kratochvílová még 1983 júliusában futotta le a távot 1:53,28-as idővel.

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: Jurij Kodrun/Getty Images for European Athletics