Life Kovács Miklós 2024. 04. 15.

Poén a Himnuszt mesterséges intelligenciával előadni?

A képalkotó algoritmusok mellé felzárkóztak a zenekészítő applikációk is, már pár kattintással készíthetünk saját verziót szinte bármilyen zenéből, igen akár a Himnuszból is.

A zenei ChatGPT-ként beharangozott Suno AI a generatív mesterséges intelligencia legújabb generációja, amely elárasztja a közösségi oldalakat, és egyszerrre ámulatba ejti, valamint megrémíti a közönséget tudásával. Nem kell hozzá zenei tudás, sem tehetség, sőt ötlet sem.

Csak megadjuk a zenei stílust, a műfajt, a szöveget, és a Suno pillanatok alatt kiköp egy teljes dalt. Mint egy kávé automata az aluljáróban. Az eredmény is hasonló, egy olcsó lötty, de kétségtelenül kávé, vagyis esetünkben zene. Sőt, ha az országos rádiók által sugárzott zene színvonalával hasonlítjuk össze, akkor meg kell állapítanunk, hogy a Suno hozza a szintet, négy negyedre írt egyszerű ütemekkel, autotune hangulatú éneksávval simán csinál fél perc alatt slágert.

Ugyanakkor nem ismer műfaji határokat, ha akarjuk, akkor az eredmény lehet reagge, punk, vagy heavy metal is.  A cég két éve létezik, és egy cambridge-i gépi tanulási szakértőkből álló csoport hozta össze, akik érdeklődést mutattak a zene iránt – olvasható a Rolling Stone interjúban.

Metál verzióban talán a szózat is jobban összecseng a fiatalok világával? Egy perc alatt kiderül: 

Kell vele kísérletezni, és a dalok minősége változó, de azért jó szórakozás. Naponta tíz dalt lehet létrehozni az ingyenes fiókkal, de ezeket nem adhatjuk el, havi tíz dollárért viszont akár 500 dalt is szerkeszthetünk naponta, és ezekkel már pénzt is kereshetünk, csak legyen olyan platform, ahol fizetnek is érte, mint például a Spotify, vagy az Apple Music.

Forrás: Youtube
Kép(ek) forrása: Getty Images