Life Támogatott tartalom 2024. 04. 16.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

A stresszhez hozzá lehet szokni. Legalább is lelki értelemben. A testünk viszont sohasem fogja elfogadni, és időben jelzi, hogy baj van. Vedd észre a jeleket!

A rövid ideig tartó stresszel nem feltétlenül van probléma. Ilyen helyzetekben ugyanis kis időre megemelkedik az adrenalinszintünk és a vérnyomásunk. Hevesebben ver a szívünk, és mindent megteszünk, hogy leküzdjük az adott problémát. A stressz akkor tud igazán komoly károkat okozni, ha tartós. Ilyenkor már komolyabb testi folyamatok indulnak be, hormonváltozások, vérnyomás- és pulzusingadozások jelentkezhetnek, ezek pedig hosszabb távon komolyabb kardiológiai és belgyógyászati problémákhoz is vezethetnek.

Árulkodó jelek

A stressz leggyakoribb testi tünetei közé tartoznak a különféle izomfeszülések és fájdalmak. A tartós stressz miatt az izmaink feszültebbé válhatnak, különösen a hát, a  váll és a nyak területén. Sokan ezt a nagyobb mennyiségű magnéziumbevitellel vagy masszázsokkal próbálják meg ellensúlyozni.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

A tartós stresszt elszenvedőknél további gyakori tünet a magasabb pulzusszám. Ennek hátterében egyértelműen a felfokozott idegállapot miatt jelentkező szaporább szívverés áll, ami megterheli a szervezetet. Hamarabb érezheted magad emiatt fáradtnak és kimerültnek. Ez hosszútávon állandósulhat, vagyis az lesz az eredménye, hogy még akkor is fáradtnak érzed magad, ha semmi komolyabb fizikai vagy szellemi megerőltetés nem ért.

Sajnos van a tartós stressznek egy másik komoly következménye: szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, amit már csak életmódváltással, valamint személyre szabott terápiával lehet kezelni.

Rossz alvás és nemi élet

Enyhébb, de szintén árulkodó jel, ha alvászavarokkal vagy kénytelen szembesülni. A nehéz elalvás, vagy az éjszaka kellős közepén való indokolatlan felébredés, illetve a nehéz visszaalvás már azt jelzi, hogy egy ideje tartós stressznek van kitéve a szervezeted. És ezzel a terheléssel nem tud megküzdeni, éppen ezért valamit tenni kell ennek csillapítása érdekében.

Jellemző az emésztőrendszeri gondok jelentkezése is. A tartós stressz hatására ugyanis az emésztés érzékenyebb lehet. Gyomorpanaszok, puffadás, hasmenés vagy székrekedés jelentkezhet. Ha egymás után többször előfordulnak ezek a tünetek, úgy, hogy nem egy gyomorrontással hozhatók összefüggésbe, akkor kezdhetsz gyanakodni.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

Végül, de nem utolsósorban a figyelmen kívül hagyott tartós stressz a szexuális életedet is tönkre teheti. Ha már nem tudsz kikapcsolni, és az előjáték közben is a holnapra elkészítendő excel-táblán gondolkodsz, akkor az azt jelenti, nincs kiszellőztetve a fejed eléggé a gondoktól. A stresszhormon (kortizol) magasabb szinte blokkolhatja a tesztoszteront, ami egyebek mellett prosztatagyulladást és merevedési problémákat is okozhat.

Fontos tehát figyelni ezekre a testi jelekre, mert ha elhanyagolod a tüneteket, akkor azok előbb-utóbb komolyabb betegségekben nyilvánulhatnak meg. És akkor már csak nagyon sok nehézség árán tudod visszakormányozni életed hajóját a megfelelő irányba. Az időben megkezdett stresszcsökkentő módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal javíthatjuk a fizikai és mentális egészségünket, de komolyabb vagy tartósan fennálló tünetek esetén mindenképp forduljunk orvoshoz.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

                                                         Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay