Life Támogatott tartalom 2024. 04. 16.

Ezen az apróságon múlhat, mennyire alszol jól

Akár egyetlen mozdulaton is múlhat, hogy valaki jól vagy rosszul alszik: az alváspóz nemcsak a pihenés minőségét befolyásolja, de a mindennapjainkon is lenyomatot hagyhat.

Az ember az élete egyharmadát alvással tölti, ilyenkor töltődik fel energiával, frissül fel a test. Fontos, hogy ezt a megfelelő pozitúrában tegye. Valószínűleg mindenki ébredt már fájós tagokkal: az ilyen panaszok egy része a rossz alvási pózra vezethető vissza.

A megfelelő alváspóz enyhítheti a gerincre helyezkedő nyomást, míg a rossz tartás fokozhatja a hát, a karok vagy a vállak fájdalmát és merevségét, miközben rosszabbul is alszunk.

Felmerül hát, hogy melyik a legjobb alváspozíció. Egzakt választ nem tudunk adni erre a kérdésre, ugyanis nagyon egyénfüggő a dolog: emberről emberre változhat a legjobb pozíció, mert például az egészségi állapot is befolyásoló tényező, de a kényelmi szempontok mellett sem lehet elmenni.

Épp ezért mutatjuk meg külön-külön, melyik alváspózra mi a jellemző. Lehetne részletesen elemezni a dolgot, hiszen a karok és a lábak különböző állása alapján újabb és újabb pózokat lehetne megnevezni, mi azonban a szakemberek által is meghatározott három fő irányt követjük. Részletezzük tehát az oldalt, a háton és a hason alvást!

Ezen az apróságon múlhat, mennyire alszol jól

Alvás az oldalunkon

Így alszik az emberek többsége, nagyjából 60 százalékuk, ráadásul a férfiak nagyobb arányban, mint a nők. Felnőttkorra a legtöbbeknél az is kialakul, melyik oldal a kényelmesebb.

Ennek a póznak számos előnye van. Egyfajta passzív gerinctornát biztosít álmunkban, így pihenve a legkevésbé valószínű, hogy hátfájással ébredünk. Kutatók azt is kimutatták korábban, hogy a horkolás és az alvási apnoe ellen is hatékonyabb az oldalt fekvés.

Negatív hozadéka ennek a póznak, hogy a gerinc helyett a váll kap nagyobb terhelést, így az fájhat. Vállproblémásoknak nem is javasolt így aludni, illetve azoknak sem, akik szeretnék megőrizni arcbőrük szépségét: ez a póz ugyanis elősegíti a ráncok kialakulását azzal, hogy éjszaka hosszú időn keresztül a párnát nyomjuk fejünkkel.

Ha oldalunkon fekszünk, érdemes egyébként a bal oldalt választani, ugyanis így kisebb terhelést kapnak a belső szervek.

Alvás a hátunkon

Ez a második legnépszerűbb alváshelyzet (30 százalék), a nyakfájósok szinte mind így alszanak, ugyanis erre a problémára ez a legjobb választás. Ebben a pozícióban a testtömeg egyenletesen oszlik el, minden egyforma terhelést kap. Épp ez könnyítheti meg az allergiások dolgát, akik fellélegezhetnek álmukban – fontos hozzátenni, hogy párnával mindenképp ki kell támasztani a fejet, hogy a légutakban folyamatos legyen a levegőáramlás.

Ezen az apróságon múlhat, mennyire alszol jól

Az arcbőr sem ráncosodik nagyobb mértékben, azonban a horkolás vagy akár az alvási apnoe is gyakrabban fordul elő hanyatt fekve. Az alapból hátfájósoknak hosszú távon kényelmetlen lehet ez a póz, ahogy a nagyobb testsúlyú embereknek is: a nagyobb tömeg akkor is nagyobb terhelést jelent, ha egyenletesen oszlik el.

Alvás a hasunkon

Kevesen vannak, akik így alszanak (10 százalék), és ez talán nem is olyan pihentető. A test, pontosabban a bordák ugyanis folyamatos igénybevételnek vannak ilyenkor kitéve, hisz ellenállnak a gravitációnak, és nem roppannak össze a súly alatt. Épp ez az, ami miatt a légjáratoknak is marad helye, így a horkolásra is megoldást nyújthat a hason alvás.

Ezen az apróságon múlhat, mennyire alszol jól

Ennél a póznál a negatívumok abszolút többségben vannak, ettől még azonban sokaknak lehet ez a kedvence. Nekik talán az segíthet, ha fejük alá nem, vagy csak egy nagyon vékony párnát tesznek, illetve  egyet a csípőhöz. A párnapakolgatások a gerincre nehezedő nyomást hivatottak enyhíteni.

Ezekből kell tehát leszűrnie mindenkinek, mivel érdemes próbálkoznia. Egy a lényeg: az alvás legyen pihentető és zavartalan, reggel pedig frissen, fájdalmak nélkül ébredjünk. Ha ez megvan, minden rendben van!

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kép(ek) forrása: Getty Images