Life Támogatott tartalom 2024. 04. 16.

Így űzik el a stresszt a leggazdagabbak

Napjainkban mindenki találkozik a stresszel valamilyen formában. Összeszedtük, hogyan küzdenek ellene a világ legismertebb üzletemberei és hírességei.

Időről időre Magyarországon is készülnek különböző felmérések arról, mennyire stresszes a népesség. A számok sosem túl jók, általában a megkérdezettek fele vallja magát stresszesnek.

Mai modern, rohanó világunk nem segít ennek csökkentésében, gyakorlatilag mindenkit érinthet kortól, nemtől, társadalmi csoporttól függetlenül. Most abból szemezgetünk, hogyan kezelik a stresszt azok az emberek, akikről talán nem is gondolnánk, hogy ilyen gondjaik lehetnek.

A hírességek vagy éppen a gazdag üzletemberek valószínűleg nem ugyanattól stresszesek, mint az átlagember. Sosem az ok a fontos azonban, hanem a következmény, az pedig mindenkinél megegyezik: az életminőség romlik.

Talán egy szempontból előnyösebb helyzetben vannak ezek az emberek. Azok után, hogy megteremtették az anyagi biztonságukat, volt idejük a stresszre, pontosabban annak elűzésére gondolni. A legnagyobb nevek az elmúlt években, évtizedekben meg is osztották saját tapasztalataikat ezen a téren – szemezgessünk most ezekből!

A napi rutin kiépítése

„Szerintem a stresszt általában a váratlan dolgok fokozzák” – fogalmazott egy könyvben Jack Dorsey, a Twitter alapítója és korábbi tulajdonosa. „Minél jobban be tudjuk állítani a ritmusunkat, és ezt minél következetesebben tartjuk, annál kevésbé leszünk stresszesek.”

Jack Dorsey

Jack Dorsey

Dorsey korábban meg is osztotta napi beosztását. A hétfői például meetingekkel, illetve cégvezetési ügyekkel telnek, a kedd a termékfejlesztésé, a szerda a marketingnap, csütörtökön pedig külső kapcsolatokat épít a dollármilliárdos vállalkozásaiban.

Olvass többet!

Kutatási eredmények korábban rávilágítottak arra, hogy az olvasás még a zenehallgatásnál is hatékonyabban űzi el a stresszt. Nem csoda, hogy a világ leggazdagabb embere címért hosszú éveken át csatázó Warren Buffett és Bill Gates nagy könyvmolyok. Előbbiről például közismert, hogy munkanapjainak jelentős részét olvasással tölti, míg a Microsoft alapítója időnként közzé is tesz egy-egy hosszú könyvajánló listát.

Bill Gates és Warren Buffett

Bill Gates és Warren Buffett

Csak azzal foglalkozz, amire hatással vagy!

Felesleges energiapocsékolás olyan dolgokon morfondírozni, görcsölni, amelyekre az égvilágon semmilyen hatásunk nincs. Persze ezt mondani könnyű, a valóságban azonban végtelen körforgásba is kerülhet az ember az ilyen jellegű szorongás miatt.

2021 májusában Ryan Reynolds az Instagram-oldalán vallott saját ilyen jellegű tapasztalásairól, felhívva ezzel a figyelmet a problémára. „Tudom, hogy nem vagyok egyedül, és az még fontosabb, hogy mindazok is tudják ezt, akik túltervezik, túlgondolják, túlhajszolják magukat, túlaggódnak mindent: ti sem vagytok egyedül. Nem beszélünk eleget a mentális egészségről, és nem teszünk eleget, hogy ne is legyen kínos erről beszélni” – fogalmazott a színész.

Cselekedj!

Azokon a dolgokon, amelyekkel kezdeni is tudunk valamit, már gondolkodhatunk. Ha nem tesszük ezt meg, és későn eszmélünk, az már régen rossz. „A stressz főleg abból ered, hogy nem teszünk semmit olyan dolgokért, amelyeket valamelyest irányíthatunk” – mondta korábban Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere.

Jeff Bezos és párja, Lauren Sanchez

Jeff Bezos és párja, Lauren Sanchez

Hozzátette, hogy első lépésként igyekszik felismeri, mi állhat a rá ható stressz mögött, ezt követően jön az intézkedés. Bezos szerint nem feltétlenül probléma, ha közbelépésünk nem oldja meg a stresszt okozó helyzetet: a tény és a tudat, hogy tettünk ellene valamit, már jó hatással lehet.

Segít a mozgás is

Több necces ügye is volt az adatkezelési botrányok miatt Mark Zuckerbergnek, a Facebook-alapító Meta vezérnek. Ezek komoly nyomást helyezhettek rá, viszont ő ezzel egyidejűleg elkezdett sportolni… Zuckerberg rögtön a küzdősportokba vetette bele magát, ahol felszabadulhat a tesztoszteron, magabiztosságot kölcsönözve az egyénnek. Ezt a „szupererőt” már problémamegoldásra, helyzetkezelésre is lehet fordítani.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kép(ek) forrása: Getty Images