Life Kovács Miklós 2024. 04. 16.

Izmaidat turbózza fel a hordható robotváz

Felcsatolható kütyü segítheti az átlagnapokat fotelben töltő embert is a túrázás királyává emelni.

A mozgást segítő, emberi erőt megsokszorozó robotvázak évek óta jelen vannak, de általában nagyon speciális területeken. Drágák, bonyolultak, ezért leginkább különleges igénybevétel esetén, akár a gyógyászatban tűnnek fel különféle emberi testre rögzíthető, elektromos motorokkal működő külső “csontvázak”. 

Ezen a helyzeten akar változtatni egy kínai startup a Dnsys. Az általuk tervezett X1-es robotváz az átlagos túrázókat célozza meg, használata egyszerű, ára pedig elérhető. A készülék (mint minden manapság) mesterséges intelligenciával támogatott, és 900 wattos teljesítménnyel segíti a túrázást, sétát, hegymászást, akár nehéz terepen is. 

Az X1-es mindössze 1,6 kilogramm, könnyen szállítható, és 38 kilogrammnyi terhet vesz le viselője lábáról. Ez megkönnyíti a haladást, valamint így lehet a hátizsák nehezebb, viselője nem fog annyira hamar kifulladni, köszönhetően a 40 newtonméter nyomatéknak, amivel a készülék segíti a lábak munkáját. 

Izmaidat turbózza fel a hordható robotváz

Működése digitális vezérlésű, fedélzeti mozgásérzékelő szenzorokkal másodpercenként több százszor elemzi a láb aktuális állapotát, ami alapján egy kétmagos, 240 Mhz-en működő processzorral az MI-algoritmus meghatározza, hogy mekkora teljesítménnyel kell segítenie az elektromos motornak. 

Különleges funkció a boost kapcsoló, ezzel érhető le a 900 watt csúcsteljesítmény, így a futási sebesség akár 27 km/óra is lehet. Ez meghaladja az átlagemberek 16 km/órás tempóját, de nyilván ez csak egy rövid sprintre alkalmas. Sétálva lehet elérni a 25-30 kilométeres hatótávot, de szerencsére nem beépített az akkumulátor, így a helyszínen cserélve működhet tovább az X1-es. 

Izmaidat turbózza fel a hordható robotváz

Látatlanban nehéz megmondani, hogy az ilyen típusú robotvázak valóban olyan hasznosak lesznek-e, mint amilyennek feltalálóik állítják, vagy a végén a kényelmetlen, zavaró kiegészítők táborát gyarapítják majd. Az biztos, hogy egyre több a piaci szereplő, az árak pedig ennek köszönhetően az elérhető tartományba esnek, az X1-es belépőverziója 500 wattos teljesítménnyel 150 ezer forintnak megfelelő összeg, a csúcsot képviselő, titánnal könnyített Carbon Plus 900 wattos kivitele pedig 370 ezer forintnyi dollárért rendelhető meg.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Dnsys