Life Fehér Patrik 2024. 04. 17.

Több százan is elférnek a világ legnagyobb liftjében

Egy kisebb budapesti garzon méreteivel vetekszik a világ legnagyobb liftje, melynek kipróbálásáért a világ legnépesebb országába kell utazni. Beszállnál felvonózni 234 ember mellé?

A liftek jelentősen megkönnyítik az életünket, viszont sokan nem szeretik őket: a szűk hely, a bezártság és a társaság nem mindenkinek jön be, még akkor sem, ha ezzel időt és energiát spórolhatna.

A felvonók kapcsán általában a gyorsaság az, ami szóba kerül, ha legeket keresünk, de érdemes megnézni azt is, melyik a legnagyobb személylift a világon. Ez a szerkezet Indiában, a mumbai Jio World Center épületében található 2022 óta, és egyidejűleg 235 ember utazhat vele.

Kép: KONE Elevators

Kép: KONE Elevators

A hatalmas számhoz extra megoldások is dukálnak. Ennyi emberre 25,78 négyzetméter jut, azaz eléggé egymás nyakában lihegős a hangulat, ha tényleg beszállnak ennyien a liftbe – főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy két kanapéra le is lehet ülni, ha megfáradtunk.

Kép: KONE Elevators

Kép: KONE Elevators

A falak üvegből vannak, így legalább a panoráma adott, az épület kertjét lehet nézni – aki középen áll, a kristályokkal díszített csillárban gyönyörködhet. Eközben 1 m/másodperces sebességgel halad a lift az öt szint között. Maga a rendszer 16 tonnát nyom, ezt a tömeget 9 acélkábel tartja.

Forrás: KONE Elevators
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images