Life Fehér Patrik 2024. 04. 18.

Ők tesznek a legtöbbet a Föld erdejeiért

Megnézték, a Föld országaiban milyen mértékben gyarapodtak az erdővel borított területek az elmúlt évtizedekben. Meglepő eredmény született.

Az elmúlt évtizedekben az emberiség valóban elkezdte felfogni, mennyire fontos szerepet is játszanak életünkben az erdők, a fákkal borított területek. A korábban kiirtott területeket több ország is megpróbálta pótolni, ám ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt ide leírtuk: a tervezés sem könnyű, emellett rengeteg pénzbe kerül, nem beszélve arról, hogy az időjárás vagy a kártevők is befolyásolhatják az ilyen projektek sikerét.

Hogy mely országok voltak legsikeresebbek az ilyen projektekben, arról a Világbank rendelkezésre álló adataiból tájékozódhat az ember. A szervezet adataiból láthatjuk, hogyan alakult globálisan az erdővel borított területek mérete 2021-ig bezárólag. A feldolgozhatóságot szem előtt tartva a Visual Capitalist kilistázta az utolsó húsz év, vagyis a 2001 és 2021 közötti időszak változásait.

Ezek alapján az ország, amely legtöbbet tette a Föld “tüdejéért”, nem más, mint

Kína.

A kelet-ázsiai nagyhatalom húsz év alatt majdnem 425 ezer négyzetkilométerrel gyarapította az erdővel borított terület méretét – ez közel öt magyarországnyi fás terület. A növekedés akkora, hogy a rangsorban mögötte lévő 19 ország együtt kel csak vele versenyre.

Ők tesznek a legtöbbet a Föld erdejeiért

Az ezüstérmes Egyesült Államok húsz év alatt 57 ezer négyzetkilométerrel növelte erdői területét, míg a harmadik Oroszország 54 ezerrel. India a negyedik 46 ezer négyzetkilométerrel, Vietnam pedig az ötödik 27 ezerrel.

Ha nem négyzetkilométer, hanem részarány szerint nézzük a dolgokat, a prímet Uruguay viszi, ahol a 6468 négyzetkilométeres növekedés 46 százalékos erdőbővülést jelent. Kuba 30 százalékkal növelte erdejei méretét (+7573 négyzetkilométer), míg Kína itt bronzérmes +24 százalékkal.

Magyarországon a vizsgált időszakban 19 336-ról 20 515 négyzetkilométerre nőtt az erdős területek mérete. Sajnos hiába dolgozott és dolgozik rengeteg ország ezen az ügyön, a vizsgált két évtized mérlege így is negatív: a Föld erdejeinek két százaléka, 957 ezer négyzetkilométer (több mint tíz Magyarország) így is eltűnt az irtásoknak és a természeti katasztrófáknak köszönhetően.

Forrás: Visual Capitalist, World Bank
Kép(ek) forrása: Getty Images