Life Fehér Patrik 2024. 04. 19.

Turisták nélkül láthatják az Akropoliszt a gazdagok

Görögország leghíresebb látványosságát teljes pompájában, a többi turista zavaró jelenléte nélkül is meg lehet tekinteni egy privát tárlatvezetés keretein belül. Ennek persze megkérik az árát.

Bárhova is utazna az ember, abban szinte biztos lehet, hogy ott nem lesz egyedül. Ami ugyanis egy embernek eszébe jutott, többnek is eszébe fog jutni. Ez végképp így van a világ legnagyobb nevezetességeinél, melyek nem véletlenül híresek, épp ezért néznék meg velünk együtt sokan mások is.

Ennek kiküszöbölésére indítanak egy új programot a görögországi Akropolisznál. Az ókori épületcsoportnál korábban már bevezettek egy korlátozást, limitálják a naponta belépő turisták számát. Az emberek jelenléte azonban még így is zavaró tud lenni, épp ezért tervezgeti a görög kulturális minisztérium, hogy aki szeretné,

akár más turisták nélkül is bejárhatja az Akropoliszt.

Mindezt a nyitvatartási időn kívül, azaz reggel 8 előtt vagy este 8 után lehetne megejteni két-két órán át, és ki kellene hozzá csengetni a tervek szerint 5000 ezer eurót, átszámítva közel kétmillió forintot. Nem olcsó tehát a belépő, de garantáltan privát és zavartalan élményt kap az ember, sőt, barátai, családja is: ezt az összeget nem fejenként, hanem túravezetésenként kellene kifizetni, de legfeljebb öt fő mehetne be ennyiért.

Turisták nélkül láthatják az Akropoliszt a gazdagok

Ez a lehetőség ugyanúgy az Akropolisz megvédését, megőrzését szolgálná, mint a turisták létszámkorlátozása. Számítások szerint akár napi 40 ezer euróval (15,8 millió forinttal) is növelhetné a bevételeket, melyeket további kulturális örökségek védelmére is lehetne fordítani.

Hasonló rendszer egyébként már több helyen is működik a világban. A Vatikáni Múzeumba, az egyiptomi luxori templomba, de a velencei Szent Márk-székesegyházba is be lehet jutni ilyen módon.

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images