Life Kovács Miklós 2024. 04. 23.

Növényi védőburok nyugdíjazhatja a műanyagot

A darabonként műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően.

A svéd székhelyű Saveggy élelmiszer-technológiai vállalat 1,76 millió eurót gyűjtött össze, hogy végre leszámoljon a sok műanyag zacskóval, és ipari léptékben indítsa el a friss gyümölcsök és zöldségek növényi alapú csomagolásának gyártását.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy olyan befektetőkből álló csapatot gyűjtöttünk össze, akik egyetértenek küldetésünkkel, hogy segítsünk a világnak kevesebbet pazarolni” – mondta Arash Fayyazi, a Saveggy társalapítója és vezérigazgatója. “Hisszük, hogy a frissesség, bolygónk egészsége és az emberek jóléte kompromisszum nélkül fenntartható. A finanszírozók adta lehetőséggel élve első termékünket ipari méretekben fogjuk piacra dobni” – tette hozzá.

A vállalat szerint a gyümölcsök és zöldségek mintegy 45 százaléka vesz kárba, kerül a szemétbe világszerte, ami nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezért a vállalat olyan ehető bevonatot fejlesztett ki, amely növeli a friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát. A gyümölcsök és zöldségek romlása ellen eddig a termelők műanyagba csomagolták az élelmiszert, ami hozzájárul a műanyagszennyezéshez és a termékek mikroműanyag-szennyezéséhez, végső soron a fogyasztók és a környezet, az élővilág mérgezéséhez.

Bal oldalon a kezeletlen, fonnyadt, jobb oldalon a növényi védőburokkal védett uborka (kép: saveggy)

Bal oldalon a kezeletlen, fonnyadt, jobb oldalon a növényi védőburokkal védett uborka (Kép: saveggy)

A Saveggy  által kifejlesztett védőréteg növényi eredetű forrásokat használ, mint a repce és a zab, ezek zárják el a zöldséget, gyümölcsöt a külvilágtól, és akadályozzák meg az állagromlást. A megoldás rétege vékony és láthatatlan, megakadályozza a nedvességvesztést, lassítja az oxidációt, és segít megőrizni a termék szilárdságát és vonzerejét, lehetővé téve a hosszabb eltarthatóságot. Az innováció zökkenőmentesen beilleszthető a mezőgazdasági termelésbe, mivel a betakarítás után egyszerűen, mártással vagy permetezéssel alkalmazható, állítja a vállalat.

A két éven keresztül finomhangolt technológia először az uborkák piacán fog majd megjelenni, ezen a területen találkozhatnak először a svéd vásárlók a biológiailag előállított csomagolással.

Forrás: foodingredientsfirst.com
Kép(ek) forrása: Getty Images, Saveggy