Life Kovács Miklós 2024. 04. 24.

Ide menekültek volna a politikusok az atomháború elől

A hidegháború éveiben több titkos bunker is épült az Egyesült Államokban, az egyik legnagyobbat a kongresszus számára tartották fenn mintegy 30 évig.

Golfpályák, fine dining, több, mint 55 programlehetőség, dizájnerbutikok, világhírű gyógyvizes fürdő, a szórakozási lehetőségek végtelen tárháza. Ez az Egyesült Államokban található Greenbier, melyet a világ egyik legjobb luxus-üdülőhelyének tekint a szakma.

A csodálatos Allegheny-hegység vonulatai között megbúvó luxusszálloda 710 szobával, köztük 33 lakosztállyal és 96 vendégszobával várja vendégeit. A fényűző szálláshelynek azonban van egy mára ismert, de régebben hétpecsétes titokként őrzött része is. Egy titkos bunker, ahová az USA vezetői, prominens személyei menekültek volna egy atomháború esetén.  A kormány a hidegháború kezdetén, az 1950-es években kereste meg a hotel vezetését, és rendelték el a komplexum alatt egy nukleáris bunker kialakítását. 

WHITE SULPHUR SPRINGS, WV - JULY 14: The front entrance of Greenbrier Resort is seen July 14, 2006 in White Sulphur Springs, West Virginia. The bunker, codenamed "Project Greek Island" and planned by the Eisenhower Administration, was a 112,000 square-foot shelter constructed beneath the Greenbrier Resort's West Virginia Wing, to serve as a relocation site for members of the U.S. Congress and associated staff in the event of a nuclear attack on the U.S. soil. The facility was built between 1958 and 1961 and was maintained in a state of operational readiness until the government terminated the lease with the resort in 1995. The bunker will be reopened for public tours on August 20 after a two-year-long renovation. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

A Greek Island Project (Görög Sziget Projekt) az amerikai közélet legszűkebb elitjének, a kongresszus tagjainak készült, 12 455 négyzetméteres területen a földfelszín alatt. 1959-től 1962-ig tartott az építkezés, a kitermelt földet a környék beruházásainál, például golfpályák létesítésére használták fel, hogy ne legyen túl feltűnő az építkezés. 

Felkészültek a világégésre

A Greenbier vendégei nem is sejtették, hogy a konerenciateremből indulva négy rejtett ajtón keresztül el lehetett jutni a titkos létesítménybe.

Két éves felújítás után 2006-ban nyitották meg a látogatók előtt a titkos létesítményt (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Kétéves felújítást követően 2006-ban nyitották meg a látogatók előtt a titkos létesítményt (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Ezek az ajtók nem mindennapi darabok, kettőn járművek is behajthattak a bunker területére, 3,73 méter szélesek és 4,6 méter magasak voltak, 25 tonnás tömeggel. A bunker falai vasbetonból készültek minden fal legalább 60 centiméter vastagságú a létesítményben. 

Területén volt hálóterem, konyha, kórház és egy kommunikációs irányítóközpont a kongresszus tagjainak.

Ez összeköttetésben állt egy 7,2 kilométerre létesített, 30 méter magas rádiótoronnyal, ezzel tarthatták volna a kapcsolatot a külvilággal. A legnagyobb helyiség  6,1 méter magas volt és 18 oszloppal rendelkezett, tehát nem szűk föld alatti lyukakat kell elképzelni.

Komolyan felszerelt orvosi részleg is volt a bunkerben, hosszú hónapokra rendezkedtek be (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Komolyan felszerelt orvosi részleg is volt a bunkerben, hosszú hónapokra rendezkedtek be (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Az ülések számára egy 470 férőhelyes üléstermet is kialakítottak, a létesítmény pedig mindig hat hónapra elegendő ellátmánnyal, élelmiszerrel, gyógyszerekkel rendelkezett, amit folyamatosan frissen tartottak, készülve a legrosszabbra.

Katonai körletekre emlékeztet a hálóterem kényelme (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Katonai körletekre emlékeztet a hálóterem kényelme (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

A fenntartást egy kamucégen keresztül végezte a Pentagon, a Forsythe Associates feladata papíron a hotel tévékészülékeinek karbantartása volt. A titkos létesítményről 1992-ben adott ki információt az Egyesült Államok kormánya, a bunkert sosem használták élesben, harminc évig csak készenlétben tartották. 

Ma már látogatható, 17 ezer forintnak megfelelő jegyért vezetett túrán bárki számára átélhető a hidegháború legsötétebb pillanatait idéző hely, ahol az USA vezetői meghúzták volna magukat, míg körülöttük porig ég a világ.

A kommunikációs központ, a rendet természetesen itt is lőfegyverekkel tartották volna fenn az amerikaiak (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

A kommunikációs központ, a rendet természetesen itt is lőfegyverekkel tartották volna fenn az amerikaiak (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Forrás: Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images